23948sdkhjf

Hjälp på framgångsvägen

Jag kan inte ge receptet på framgång, däremot ett på misslyckande: försök vara alla till lags.
Videokameran som utsågs till ”Årets julklapp” 1989 och cd-spelaren från 1991 börjar falla i glömska liksom cd-skivan från 1995. Själv har jag i och för sig knappt hunnit fram till cd-skivan utan lyssnar fortfarande på de numera ofta ganska raspiga vinylskivorna från en tid då årets julklapp inte ens var påtänkt.

Årets julklapp måste dock betraktas som något av en institution vid det här laget. Fjolårets hörlurar fungerar fortfarande tillsammans med nya generationer av 1994 års mobiltelefon och internetpaketet från 1996. De skulle till och med kunna användas samtidigt som man kör igång den råsaftscentrifug som utsetts till årets julklapp för 2013.

Råsaftcentrifugen är faktiskt ett rätt hyfsat val även till en maskinentreprenör. Den kombinerar ett gör-det-självtänk med den hälsotrend som speglar dagens samhälle och som dagens maskinentreprenörer vet praktiskt taget allt om – i varje fall med inriktning arbetsmiljö. Maskinhytterna uppgraderas ständigt i en oupphörlig jakt efter bättre ergonomiska förutsättningar samtidigt som ingen har större vana än en maskinentreprenör vid att själv se till att saker blir gjorda.

Fel beslut kostar pengar och all information som bidrar till att förbättra kunskapen om utvecklingen av såväl marknad som teknik och tjänsteutbud bidrar till ökad konkurrenskraften. För maskinentreprenörer är därför en prenumeration på Leveranstidningen Entreprenad synnerligen värdefull och skulle kunna vara ett välkommet alternativ till årets julklapp.

En av tidningens tidigare julklappar till den svenska anläggningsbranschen är Entreprenadexpo i Skåne. Till nästa år tar vi nästa steg i utvecklingen och flyttar mässan till en ny plats som ligger bättre till rent logistiskt och som dessutom kan erbjuda betydligt bättre möjligheter till demonstrations- och provkörningar. Ambitionen är också att kunna lyfta möjligheten till förtäring på mässområdet avsevärt jämfört med tidigare arrangemang.

För de flesta har 2013 blivit något av ett mellanår. En ekonomiskt skakig omvärld har minskat viljan till investeringar samtidigt som situationen inte har varit så allvarlig att regeringen känt sig manad att satsa några större summor på sysselsättningsfrämjande åtgärder. Tvärtom har vi till exempel sätt hur företag med järnvägsinriktning drabbats av stora bekymmer. Om problemen orsakats av att investeringarna har varit för små eller kostymerna för stora kan vi låta vara osagt. Eftersom framför allt det kinesiska undret tappat tempo har dessutom den globala efterfrågan på metall avtagit, vilket också smittat av sig på den svenska gruvnäringen.

De politiska spärrar som håller tillbaka bostadsbyggandet har bidragit till att anläggningsverksamheten fört en något tynande tillvaro.

Mycket tyder dock på att 2014 blir bättre , liksom 2015. Även om det är stora regionala skillnader och även skillnader i typ av byggande är den generella trenden klart uppåtgående. Delvis beror det förväntade lyftet på händelser på för oss tungt vägande marknader. Tyskland har börjat röra på sig, men det har även USA och Japan där ekonomiska aktiviteter också legat på låga nivåer under lång tid.

I Sverige förväntas främst hushållens konsumtion driva tillväxten uppåt under nästa år. Bostadsbyggandet har redan vänt uppåt, om än från en mycket låg nivå, samtidigt som en allmän konjunkturförbättring förväntas bidra till ökade lokal- och anläggningsinvesteringar.

Det finns med andra ord skäl för en försiktig optimism när nu papperstidningen tar en månads uppehåll innan nästa utgåva landar hos prenumeranterna 16 januari. Den som vill hålla sig uppdaterad under uppehållet kan hitta ett och annat på Leveranstidningen Entreprenads hemsida.

Tills vi ses igen vill jag passa på att tacka läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för ett händelserikt och spännande år. Förhoppningsvis kan vi alla se fram mot en välgörande julhelg bland nära och kära och ett riktigt gott 2014. Fast vi får inte glömma att ingen påverkar vår egen framtid så mycket som vi själva. Jag kan inte ge receptet på framgång, däremot ett på misslyckande: försök vara alla till lags.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078