23948sdkhjf

Blinka lilla västen där

Varselvästar är vardagsmat för alla som jobbar i mörker. Nu kommer en ny variant – den belysta västen. Med ett fast eller blinkande sken ska denna vidareutveckling, enligt leverantören, höja säkerheten ytterligare.


Reflexvästar är standarduniform för vägarbetare, gruvarbetare, poliser och andra som emellanåt vistas i farligt mörker. En ny produkt nöjer sig inte med att bara reflektera ljuset, den blir en egen ljuskälla, tanken är att bilister och andra ska haja till lite extra när de möter en blinkande vägarbetare eller en lysande polis.

– Vi har jobbat med det här i över ett år, säger Hans-Olov Blom, vd för Ramudden som tagit fram de belysta västarna i samarbete med Top Right Nordic.

De belysta västarna ska höja säkerheten, både för Ramuddens egna anställda och för de kunder som faller för nymodigheten. De är tänkta för alla som behöver synas bra, till exempel vid vägarbeten eller i gruvor.

– Särskilt den här tiden på året, med mörker, dis och dimma, behöver man synas bättre, säger Hans-Olov Blom.

Traditionella reflexvästar är bra, men inte tillräckligt bra i alla lägen, förklarar han.

– Effekten förtas ofta eftersom det finns många skyltar och fordon som också har reflexer i närheten.

Västarnas lyskraft kommer från fosfor i vakuum, ett lithiumbatteri med laddningstid på 4-6 timmar står för kraften och ljuset ska, enligt Ramudden, skära igenom både dimma, brandrök, snö och kraftigt regn. Västens lampor kan lysa med ett fast sken eller blinka, blinkande ljus fungerar i 22-24 timmar utan laddning, fast sken i 18-20 timmar.

­– Det är en ny typ av ljus som syns bättre, säger Hans Olov blom.

Släcker man lamporna fungerar plagget som en vanlig reflexväst, västen uppges vara tvättbar och lamporna ska inte störa i arbetet.

Tanken är inte ny , fordon och skyltar är ofta försedda med lampor, till och med häst- och hundägare förser ofta sina djur med blinkande attiraljer för att öka säkerheten. Enligt Hans-Olov Blom är det först nu man fått det att fungera bra på kläder.

– Det finns ett behov, branschen har efterlyst en produkt för ökad synbarhet, det gäller inte bara vägarbetare, vi har sett en stor efterfrågan inom gruvbranschen, polisen och vägassistansen behöver också synas bättre.

Han uppger att tekniken är färdigutvecklad, men att konceptet ännu är i sin linda.

– Vi började sälja västarna nu i höst, och har fått ut ett hundratal på marknaden. Men jag tror att det dröjer ännu ett halvår innan det tar fart ordentligt.

Hans-Olov Blom hoppas kunna bryta igenom den machoattityd som ibland drabbar branschen.

– En del är skeptiska, och tänker att ”det händer inte mig”. Vi väntar också på att Trafikverket ska se över sitt regelverk, det kan hända att det behövs någon rad till där för att det ska framgå att det går att använda även belysta västar.

Han tror dock att idén är här för att stanna.

– Det är riskabelt att jobba ute på vägen, vi vill gå i bräschen och vi har redan sett att det fungerar jättebra, bilarna saktar ner och uppmärksammar arbetet på ett bra sätt.

Fotnot: Ramudden delar ut handböcker till alla kommuner som vill ha? Varför? Läs mer här (klicka på länken).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094