23948sdkhjf

Boliden tror på framtiden

Boliden betecknar 2013 som ett mellanår. 2014 ska bli bättre, Aitik ska vara uppe i full produktion och den utbyggda Garpenbergsgruvan dras igång i sin större kostym. Längre fram tror företaget på stabil efterfrågan, inte minst på zink och koppar.


Lennart Evrell, Bolidens vd betecknar året som gick som lite trist.

– 2013 var ett mellanår, Kina driver marknaden, priserna har varit stabila, ett problem vi haft är den svenska kronan, som är lite för stark för vår smak, förklarade han på konferensen Mining on Top, som hölls i Stockholm i slutet av november.

2014 ska ha mer att erbjuda lovar han, verksamheten i Aitik ska vara uppe i full produktion på 36 miljoner ton malm per år, en ny återvinningsverksamhet dras igång i finska Kokkola, den investering som Boliden gjort i Garpenbergsgruvan – nästan fyra miljarder kronor har satsats på en utbyggnad som ska innebära att produktionen i gruvan ökar från 1,4 miljoner till 2,4 miljoner ton om året – ska också börja betala sig.

Lennart Evrell uppgav också att gruvorna i Bolidenområdet tuffar på som de ska, medan Rönnskärsverket dragits med en del problem.

– Det har dock kompenserats av en stark produktion.

För 2014 väntar han sig att man möter berg med lägre halter både i Boliden och i Garpenberg. Han siar också om att verksamheten i irländska Tara börjar vara på upphällningen, Boliden räknar med att sluta bryta zink där 2018-2019.

Han anser att Kina alltjämt driver marknaden, inte minst för Bolidens del.

– På lång sikt ser efterfrågan fortfarande stabil ut, Boliden producerar främst koppar, en metall som enligt Lennart Evrell finns i överflöd just nu.

– Men det beror inte på dålig efterfrågan utan på bra tillgång. Vi ser att flera gruvor kommer att vara uttömda snart. På sikt ser vi att efterfrågan både på koppar och zink, Bolidens två huvudprodukter, kommer att öka med 5-6 procent per år.

Fotnot : Leveranstidningen skrev om Bolidens projekt i Garpenberg tidigare i år, läs mer om det här (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063