23948sdkhjf

Regeringen öppnar för nya stambanor

Ny järnväg mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö kan bli verklighet. – Vi behöver bygga en ny stambana, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
Linköping. 2012 pekade regeringen ut Ostlänken och sträckan mellan Mönlycke och Bollebygd som angelägna projekt. Nu vill regeringen gå vidare med övriga delar, uppger infrastrukturministern.

– Vi har sett under de sista två åren att den regionala trafiken ökar, men att det blivit svårare att få plats på banan förklarade Catharina Elmsäter-Svärd när Transportforum inleddes på onsdagen.

Trafikverket får därför i uppdrag att ta fram ett kunskapsunderlag som regeringen sedan kan använda för ett eventuellt beslut. Tanken är att nya stambanor på sträckorna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ska underlätta både för godstrafik, fjärrtrafik och regionaltrafik. Trafikverket fick uppdraget den 8 januari och ska redovisa resultatet för regeringen den sista februari. – Då kan vi se hur vi kan gå vidare, vad det kommer att kosta och hur det kan finansieras, säger Catharina Elmsäter-Svärd. Går allt bra är ambitionen är att få med projektet i den nationella planen ”så snabbt som möjligt”. Den innevarande, för 2014-2025, är dock knappast aktuell. – Det lär ju ta lång tid eftersom det gäller järnväg, det tar nog minst 20 år även om det går bra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141