23948sdkhjf

JCB storsatsar för global expansion

JCB räknar med kraftigt ökade försäljningssiffror de närmaste åren. Därför investerar företaget de närmaste fem åren motsvarande 1,6 miljarder kronor i ett flertal anläggningar fördelade över hemmaplanen i Staffordshire.


De beslutade investeringarna genomförs för att skapa rationellare produktionsanläggningar med moderna logistiska lösningar och därmed möjliggöra ett effektivare utnyttjande av fördelarna med stordrift samlad på färre ställen.

Bedömningen är att satsningen – som är den hittills största i företagets historia – kommer att skapa ytterligare 2 500 årsarbetsplatser i företaget till 2018 och därutöver sysselsättning för ytterligare 7 500 personer i den distributionsapparat som blir en direkt följd av den ökade produktionen.

I Beamhurst, nära Uttoxeter byggs en 32 500 kvadratmeter stor hyttfabrik som dels ersätter dagens mindre produktionslokaler i Rugeley, men som också kommer att ta över hyttillverkning som i dag görs av underleverantörer runt om i Europa.

I Rocester byggs fabriken ut med närmare 12 000 kvadratmeter för att öka produktionen av hydraulcylindrar.

I Cheadle byggs fabriken ut med drygt 20 000 kvadratmeter, vilket möjliggör en utökning av den nuvarande maskinproduktionen samtidigt som utbyggnaden också klarar att inrymma den produktion av transportfordon som i dag görs i en mindre fabrik på annan plats i staden.

I Denstone skräddarsys lokaler för företagets finans- och försäkringsverksamhet som i dag bedrivs i Rocester.

I satsningen ingår även utbildningslokaler som kommer att drivas tillsammans med lämpliga universitet, bland annat för att säkerställa fullvärdiga lärlingsplatser för studenterna.

Förra året passerade 60-årsjubilerande JCB något av en milstolpe i och med att företagets miljonte maskin lämnade fabriksgolvet. Och 2014 har börjat bra. Året hann knappt börja innan företaget redovisade en order på drygt 300 maskiner till ett värde av cirka 120 miljoner kronor från uthyrningsbolaget Boels Rental, som därmed placerade sin tredje stororder på tre år. När maskinerna levererats i slutet av mars innebär det att mer än 1 000 JCB-maskiner finns noterade i företagets uthyrningslista.

Enligt tillverkaren omfattar ordern dels teleskoplastare och terränggående gaffeltruckar utrustade med Ecomax, företagets senaste motorgeneration, och dels minigrävare. Samtliga maskiner ska vara försedda med telematiksystemet Live Link som bland annat visar maskinens servicebehov samtidigt som det ska skydda mot stölder.

– Speciellt viktigt är ändå de bränslebesparingar som utlovas med de Ecomax-utrustade produkterna. Inom vår bransch är ansvarstagande och omsorg om den yttre miljön av mycket stor betydelse, säger Boels Rentals vd Pierre Boels.

Det holländska uthyrningsföretaget har sedan starten 1977 växt till en europeisk gigant på området med drygt 2 300 anställda och ungefär 1 800 maskindepåer spridda över stora delar av Centraleuropa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047