23948sdkhjf

Färre olyckor med längre lastbilar

Undersökningar har tidigare visat att miljöbelastningen vid transporter minskar med långa lastbilar. Nu hävdar forskare vid Chalmers att längre fordon dessutom kan ha en positiv inverkan på trafiksäkerheten.


I större delen av Europa får en lastbil inte vara längre än 18,75 meter, Några undantag finns. Främst i Skandinavien – exempelvis i Sverige där högsta tillåtna gräns är 25,25 meter. Samtidigt pågår försök på de svenska vägarna med cirka dussinet lastbilar som är mer än 30 meter långa och väger upp till 90 ton. För svensk del är dessa bilar intressanta, inte minst i samband med timmertransporter.

I länder som Kanada, USA och Brasilien är det tillåtet att använda så kallade högkapacitetsfordon som är både längre och tyngre än de fordon som accepteras i Sverige. Erfarenheten visar att dessa HCT-bilar (High Capacity Transport) innebär sänkta kostnader, minskad energiförbrukning och lägre utsläpp av växthusgaser per transporterad godsmängd än vanliga lastbilar. Så här långt finns heller ingenting som tyder på att slitaget på vägarna skulle öka.

En titt i kristallkulan pekar på att efterfrågan på transporter kommer att öka – och de förväntade transportvolymerna kan omöjligen tas om hand av exempelvis den spårbundna trafiken. Därför krävs att även vägtransporterna kan göras både mindre miljöbelastande och mer kostnadseffektiva. Däri ligger den kanske största transportutmaningen inför framtiden.

Den studie som nu genomförts ingår i det så kallade HCT-programmet som finansieras av Trafikverket och drivs hos säkerhetscentrumet Safer vid Chalmers. Ambitionen är att reda ut de effekter på trafiksäkerheten som skulle följa i högkapacitetsfordonens spår om de tilläts.

För att kunna mäta effekten på trafiksäkerheten har forskarna jämfört hur ofta tunga lastbilar av olika längd var inblandade i svåra olyckor eller dödsolyckor, per antal körda kilometer, i Sverige under tioårsperioden 2003 till 2012.

Lastbilarna i studien delades in i tre längdgrupper:

långa lastbilskombinationer på 18,76-25,25 meter;
medellånga på 12,01-18,75 meter;
korta på upp till 12,0 meter.

Studien visar att långa lastbilar var inblandade i något färre svåra olyckor eller dödsolyckor per miljard körda kilometer än medellånga lastbilar. Korta lastbilar var inblandade i ungefär tre gånger så många svåra olyckor eller dödsolyckor per miljard körda kilometer som de långa lastbilarna.

– Vi har inte hittat några tecken på att långa lastbilar är mindre säkra än vanliga europeiska lastbilar, säger András Bálint, trafiksäkerhetsanalytiker på Safer.

Han betonar dock att det finns faktorer som är mycket svåra att bedöma och som kan påverka tolkningen.

– Det måste påpekas att exponeringsdatan inte var klassificerad efter vägtyp eller typ av område. Därför är det möjligt att långa lastbilskombinationer har visat bättre prestationer än de andra på grund av att de kör i en säkrare vägmiljö. En annan möjlig orsak till skillnaden kan vara att de bästa chaufförerna brukar få köra de längsta lastbilarna, säger András Bálint.

– Resultatet visar dock att med nuvarande trafikvanor, såsom vägval och chaufförval, är långa svenska lastbilar inblandade i färre svåra olyckor eller dödsolyckor per miljard körda kilometer i Sverige än europeiska lastbilskombinationer.

– Resultatet säger inte vad olycksfrekvensen skulle bli med högkapacitetsfordon. Men det är viktigt att veta att de längsta tillåtna lastbilskombinationerna som vi har redan i dag inte har presterat sämre än de i de andra längdgrupperna, betonar András Bálint.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078