23948sdkhjf

Vindkraftverk åker tåg

Torn till vindkraftverk kan transporteras på järnväg förutsatt att tillverkare och transportör för en konstruktiv dialog. Det visar en testtransport som genomfördes i slutet av förra året mellan danska Nyborg och ångermanländska Långsele.


– Vi har i flera år sagt att det här är möjligt och fört dialog med Siemens. Nu äntligen fick vi bevisa att järnvägen är ett alternativ. Det känns ju helt rätt att vindkraftsbranschen – med miljöfrågorna i fokus – också tar med transporterna i ekvationen, säger Hans Flodmark, verksamhetsansvarig för Railcare Logistik.

Enligt Railcares beräkningar kan ett tågset föra med sig upp till ett och ett halvt vindkraftverk, vilket skulle minska transportens koldioxidutsläpp med mer än 90 procent jämfört med användandet av lastbilar. På köpet minskar störningarna för den hjulburna trafiken. Detta gäller inte minst i samband med transporter av de långa turbinvingarna. Trafikverket har också deklarerat att transporter som är längre än 20 mil helst ska styras bort från vägarna.

– Vi vill visa att det är möjligt att hitta nya lösningar på ett förhållandevis snabbt och smidigt sätt. Det behöver inte vara krångligt om man hittar en bra dialog och alla parter bidrar med sina respektive kompetenser, säger Railcare Groups vd Ulf Marklund, som bland annat hänvisar till trepartsmöten som förts med Trafikverket, Bane Danmark och Siemens.

Inför den nyligen genomförda testen tog Railcare fram egna adapters för att torndelarna skulle kunna fästas säkert på järnvägsvagnarna. Det avslutande konstruktionsarbetet gjordes när kunden klargjort vilka torndelar som skulle testas. Järnvägsvagnarna tog ungefär tre veckor att utrusta.

– Vår plan är att fortsätta att utveckla den här idén och under våren 2014 genomföra ytterligare tester, säger Ulf Marklund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062