23948sdkhjf

Scania växlar upp hyttproduktion

Med målet att fördubbla produktionskapaciteten storsatsar Scania nu vid hyttfabriken i Oskarshamn genom att bygga en karossverkstad och ett logistikhus med en sammanlagd verksamhetsyta på cirka 39 000 kvadratmeter.


”In kommer en plåtrulle och ut kommer en färdig hytt.” Så beskriver Scania själva verksamheten i Oskarshamn där företaget tillverkat lastbilshytter sedan 1946. Men antalet hytter som lämnar fabriken är alldeles för lågt. Därför görs nu en storsatsning för att i det närmaste fördubbla produktionskapaciteten till 115 000 hytter per år för att möta den förväntade försäljningsutvecklingen.

– Att bygga nya verkstadsytor skapar nödvändiga förutsättningar för oss att långsiktigt producera fler hytter och möta en ökande efterfrågan, säger Scanias platschef Marcus Holm.

Ett viktigt steg i utvecklingen av såväl framtidens hytter som en effektiv produktionsprocess togs 2010 då företaget meddelade att man tecknat ett samarbetsavtal med Porsche som skulle medverka i utvecklingen av karossen till nästa generation lastbilshytter. Samtidigt har det tyska företaget kunnat bidra med värdefull kunskap om såväl produktionsutrustning som logistik.

Utbyggnaden av produktionslokalerna inleddes i november av Skanska som redan tidigare var i full gång med byggandet av ett nytt grundmåleri med tillhörande massaugn.

– Vi ser fram mot att bygga vidare på vårt mångåriga samarbete, säger Skanska Sveriges projektchef Ola Lövgren.

För tillverkare av tunga fordon är ett av de tyngsta utvecklingsmålen att begränsa såväl bränslekostnader som utsläpp. Den filosofin går igen även i de nya byggnaderna. Bland annat betonas att val av material och de produkter som ingår i byggprocessen ska medverka till att hålla nere den framtida energiförbrukningen.

Som mest kommer byggprojektet att sysselsätta cirka 100 personer innan det är färdigställt år 2015.

Hur stor investeringen är vill inte företaget offentliggöra. Tidigare uppgifter i media på 1,2 miljarder kronor har dock dementerats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093