23948sdkhjf

Skärpta säkerhetsregler

Skyddsglasögon och skyddshandskar är numera obligatoriskt för den som vill jobba på en Veidekkearbetsplats. Alla måste dessutom genomgå en tudelad utbildning.


Veidekke skärpte vid årsskiftet sina säkerhetsföreskrifter, nu gäller det att vara både rätt klädd och rätt utbildad för att få vara med på arbetsplatsen. Enligt ett pressmeddelade är det för många och för allvarliga händelser som fått företaget att agera, företaget uppger till exempel att de flesta av de olyckor som inträffar på deras arbetsplatser skär- och stickskador samt ögonskador, därför krävs nu både skyddsglasögon och skyddshandskar på alla arbetsplatser.

Alla måste dessutom ha genomgått en grundläggande säkerhetsutbildning.

– Vi tror att om alla får den kunskap som behövs för att värdera de risker som finns på en byggarbetsplats i kombination med rätt förhållningssätt är det helt möjligt att nå målen om en skadefri arbetsplats och fler goda arbetsår åt alla. Men för att nå dit är vi beroende av allas insats och att vi hjälper varandra att hålla fokus på säkerheten, säger Per Brinck, affärsområdeschef för Veidekke Anläggning, i ett pressmeddelande.

Utbildningen är uppdelad i två delar, den första är interaktiv och finns på företagets hemsida, den andra är projektspecifik och utförs på arbetsplatsen.

– Vi i ledningen har ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för att produktionen ska kunna bedrivas skadefritt. Det handlar om allt från att inte ta projekt med onödiga risker eller orimliga tider till att tillhandhålla rätt utbildningar och skyddsutrustning. Det viktigaste för mig är att alla våra medarbetare och samarbetspartners ska känna sig trygga på sin arbetsplats och att ingen ska skada sig eller må dåligt, säger Per-Ingemar Persson, koncerndirektör i Veidekke, i pressmeddelandet.

Veidekke uppger att målet är skadefria arbetsplatser, och att man inför varje nytt arbetsmoment bör gå igenom var riskerna finns – har man rätt skydd, rätt verktyg? Modet att våga säga till en kollega som är mindre uppmärksam måste också finnas där, manar Veidekke.

– Vi kan inte ta bort alla farliga moment men vi kan minimera risken till den nivån att vi känner ansvaret för vår egen kompetens och bryr oss om våra kamraters säkerhet, deklarerar företaget i sitt pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078