23948sdkhjf

Skånsk byggmarknad går för fullt

Under 2013 upphandlade Malmö stads gatukontor entreprenader för byggprojekt i stadsmiljön till ett kontraktsvärde om 467 miljoner kronor. Den skånska byggmarknaden är het och Entreprenadexpo i Borgeby 25-27 september erbjuder ett välkommet tillfälle för branschen att samlas kring de senaste nyheterna.


Skåne befäster sin ställning som Sveriges tredje största byggmarknad efter Stockholm och Västra Götaland. Sveriges Byggindustrier beräknar den sammanlagda byggmarknaden under 2014 till närmare 40 miljarder kronor, med Malmö som den största enskilda sydsvenska marknaden med drygt 26 miljarder kronor. Och gatukontoret i Malmö är en väsentlig aktör, vars investeringar är en viktig förutsättning för en stor del av övriga satsningar.

– Vi kan konstatera att 2013 har varit ännu ett år med ett stort antal startade ny- och ombyggnadsprojekt, säger Kenneth Erlandsson, gatukontorets upphandlingschef.

Gatukontorets enskilt största upphandlade kontrakt under 2013 gäller byggandet av den nya trafikplatsen Spillepengen i Malmös norra infart. För 179 miljoner kronor anlägger Peab bland annat en så kallad fly over, en 371 meter lång bro som gör att trafiken längs kustvägen kan köra planskilt förbi Spillepengen och därmed underlätta för vägtrafiken till och från Norra hamnen.

Ett av Sveriges mer intressanta l ogistikprojekt, vad gäller kollektivtrafiken, är Malmöexpressen. Projektet som ska tas i drift i sommar är baserat på 24 meter långa bussar som framför allt ska öka kapaciteten mellan Rosengård och centrum. Här har nu ett flertal ombyggnader inletts, tiil ett sammanlagt värde på drygt 30 miljoner kronor. Bland annat handlar det om att anlägga separata busskörfält och mittförlagda hållplatser längs linjesträckningen från östra Malmö, genom centrum och ut i Västra hamnen.

Exploateringen av Hyllie fortsätter med bland annat nya gator och parker. Under 2013 har gatukontoret handlat upp entreprenader värda 50 miljoner kronor för att bland annat bygga Hyllie allé, området kring det nya badhuset och för att bygga etapp två av en vattenpark vid Malmö Arena.

Ett helt nytt kvarter ska byggas på Universitetsholmen kring Malmö Live som är en ny mötesplats för bland annat konserter, konserter och hotellverksamhet. Här har gatukontoret handlat upp entreprenader till ett värde av cirka 45 miljoner kronor för att anpassa de allmänna ytorna inför den nya verksamheten.

Mer än 20 miljoner kronor har satsats för att bygga nya cykelbanor och förbättra tillgängligheten för cyklister och fotgängare.

Ytterligare ett tiotal entreprenader har upphandlats, för så vitt skilda projekt som temalekplatser, konstverk och ombyggnader av broar.

2014 blir ett intensivt år för anläggare i Skåne, med klar tyngdpunkt på Malmö. Flytten av höstens stora sydsvenska maskinbegivenhet, Entreprenadexpo, till Borgeby ger därmed mycket goda möjligheter för branschen att på ett tidseffektivt sätt träffas för att utbyta kunskap och erfarenheter 25-27 september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063