23948sdkhjf

Turkisk satsning på väghyvlar

Som det ser ut kommer väghyvlar från Hidromek snart att finnas tillgängliga på den svenska marknaden. Det står klart sedan det turkiska företaget nyligen förvärvade rätten till de väghyvlar som i dag tillverkas av Mitsubishi Heavy Industries, MHI.


– Vi kommer att erbjuda Hidromeks väghyvlar i Sverige. Normalt vill Hidromek att en ny maskin ska gå ett år i Turkiet innan de exporterar den, men då det här rör sig om en färdig produkt kan det bli aktuellt tidigare, säger Jan Johansson, marknadsansvarig på Abandon, det turkiska företagets generalagent för maskiner i Sverige.

Hidromek tar genom köpet över all design, teknik, eftermarknad och tillverkning av väghyvlar från MHI – väghyvlar som finns i ett flertal modeller i storlekar från ungefär tio till arton ton. I köpet ingår även den fabrik i Thailand där väghyvlarna tillverkas, vilket också ger företaget en plattform in på den asiatiska marknaden. Anläggningen i Thailand innebär även att Hidromek nu för första gången har tillverkning utanför Turkiet.

Köpet är helt i linje med företagets ambition att etablera sig som en global maskintillverkare.

För Mitsubishis del handlar det tvärtom om att renodla verksamheten och i den nya strategin passar inte entreprenadmaskiner in. Redan i början av 2012 sålde företaget sina kvarvarande aktier i en verksamhet som bland annat tillverkade grävmaskiner till Caterpillar. När nu även hyvlarna avvecklats återstår inte längre några entreprenadmaskiner i produktutbudet. Mitsubishi har dock förbundet sig att under en tvåårsperiod bistå köparen med teknisk support och reservdelar.

Hidromek grundades 1978 och är Turkiets största maskintillverkare. Företaget har cirka 1 400 anställda och omsätter i runda tal tre miljarder kronor med en produktpalett som domineras av grävmaskiner och grävlastare. Företaget har fyra fabriker i Ankara och Izmir i Turkiet och exporterar, enligt egen uppgift, till drygt 50 länder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078