23948sdkhjf

Swerock först i Sverige med Cats hybridgrävare

Bränsleförbrukningen blev avgörande för maskinvalet när Swerock skulle förstärka sin grävmaskinsflotta. Företaget har därför nyligen tagit emot det första exemplar som levererats i Sverige av Cats hybridgrävare 336EL H.


– Varför vi framför allt valde en hybridgrävmaskin var att den förbrukar så mycket mindre bränsle mot vad en vanlig grävmaskin gör. Maskiner av denna storlek är relativt bränsleslukande och kan vi göra en insats både för oss själva och för miljön, vinner vi alla på det, säger Swerocks arbetschef Bengt Svensson.

Som framgick i Leveranstidningen Entreprenad 07.13 har Caterpillar valt en egen väg vid utvecklingen av hybridgrävare. Dels utnyttjar företaget en hydraulikbaserad hybridteknik, dels har tekniken introducerats i en 37-tonsmaskin avsedd för tungt produktionsarbete.

Enkelt uttryckt leds energi som bildas i svängbromsen till ackumulatorer där den sparas för att frigöras vid svängacceleration. Caterpillars svenska representant lovar en bränslebesparing på 10-15 procent, vilket är något mer försiktigt än de 25 procent tillverkaren tidigare utlovat i en jämförelse med företagets standardmaskin i motsvarande viktklass. Samtidigt minskar maskinens påverkan på miljön i form av bland annat lägre utsläpp av koldioxid.

– Den här typen av hybridmaskin sparar inte bara bränsle vid svängrörelsen utan även med hjälp av sänkt motorvarvtal från cirka 1 800 rpm ner till 1 500 rpm. Detta utan att påverka produktiviteten tack vare en större hydraulpump, säger Anders Forsberg, produktchef på Pon Equipment.

Störst blir besparingseffekten exempelvis när en täkt ska avbanas eller vid andra arbeten som innebär flitigt användande av maskinens sväng vid grävning och lastning.

Avsikten är följaktligen att maskinen ska användas vid exempelvis avbaning och skutknackning inom Swerock Syd. För att den ska klara att bland annat klättra och röra sig på sprängmassor har dessutom maskinen försetts med ett så kallat HDHW-underrede (Heavy Duty – High Wide) som är både bredare och högre än standardlösningen och utlovas tåla mycket tuff behandling.

– Även om grävmaskinen är initialt dyrare att investera i, kommer vi att inom två år ha räknat hem investeringen, säger Bengt Svensson.

Vissa anpassningar har även gjorts för att öka säkerheten för både föraren och maskinens närmaste omgivning. Bland annat har grävaren försetts med ett snabbfäste som ska eliminera risken att skopan tappas även om föraren missat att låsa den. Framrutan har bytts ut mot motståndskraftigt och RABS-godkänt Hammerglass som inte minst utlovas stå emot dolsprängningar.

För det slitsamma lastningsarbetet har beställaren valt en bergskopa, anpassad för att passa Cats CV45-fäste.

På Pon Equipment är man övertygade om att maskinmodellen snart kommer att arbeta på betydligt fler ställen i Sverige.

– Vi vet att det finns ett stort intresse av dessa maskiner på marknaden och vi kommer att leverera ett antal till under 2014 säger företagets marknadschef Åsa Renhult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078