23948sdkhjf

Dumperfabrik med miljöprägel

Världens första koldioxidneutrala fabrik för tillverkning av entreprenadmaskiner finns i Braås. Det hävdar Volvo, vars anläggning för tillverkning av huvudsakligen ramstyrda dumprar sedan slutet av november drivs helt med förnybar energi.


– Volvo CE är en viktig del av samhället i den här regionen, så det är avgörande att våra miljömedvetna beslut inte bara gynnar våra kunder och omvärlden i stort, utan också våra närmaste grannar, säger Niklas Nillroth, ansvarig för miljö, säkerhet och samhällsansvar i företaget och med basen i Braås.

Startskottet för den koldioxidneutrala verksamheten avlossades 1999 då det lokala energibolaget Växjö Energi installerade en fjärrvärmeanläggning som eldades med träflis. Nästa steg togs 2007 då den 45 000 kvadratmeter stora Braåsanläggningen anslöt till ett koncernövergripande initiativ och övergick till så kallad grön el, det vill säga el från förnybara källor.

Förändringarna innebar att anläggningen redan 2008 var koldioxidneutral till 87 procent. För två år sedan höjdes ambitionsnivån ytterligare, bland annat identifierades fabrikens största energislukare. Värst var de gasolbrännare som användes för att värma upp ugnarna för rostskyddsbehandling till 60 grader. I början av september 2013 började dessa brännare bytas ut för att ersättas med fjärrvärme. På motsvarande sätt ersattes även målerianläggningens brännare med den nästan koloxidneutrala fjärrvärmen. För att löpa hela linan ut byttes fabrikens dieseldrivna gaffeltruckar ut mot eldrivna modeller.

Ett moment återstod dock att lösa för att fabrikens energiförsörjning skulle bli helt koldioxidneutral. Energibolaget använde nämligen eldningsolja i fjärrvärmeanläggningen vid toppbelastningar och underhållsarbeten. Först när det fossila bränslet var helt borta och ersatt med biomassa kunde målet nås.

Enligt Niklas Nilroth är alla parametrar nu på plats och fabriken drivs sedan slutet av november enbart med hjälp av förnybara energikällor som biomassa, vind- och vattenkraft.

Han betonar dock att jakten på energibesparande åtgärder går vidare. Målsättningar är bland annat att minska stilleståndsförbrukningen och återvinna spillvärme från tillverkningsprocessen för att värma upp byggnaderna.

– Även om vi inte skickar ut enorma mängder skadlig koldioxid i atmosfären så är det förstås bättre ju mindre energi vi förbrukar, säger Niklas Nillroth.

Redan 2007 presenterade Volvo Trucks sin fabrik I Gent som den första koldioxidneutrala anläggningen inom fordonssektorn. Nu lyfts alltså fabriken i Braås fram som först inom entreprenadmaskinssektorn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094