23948sdkhjf

Varning för oseriösa byggare

Trots en märkbar konjunkturuppgång för byggbranschen i Stockholm förvarnar företagen om vikande sysselsättning. Anledningen är, enligt Stockholm Byggmästareförenings vd Elisabeth Martin, med största sannolikhet att oseriösa företag etablerat sig och sätter konkurrensen ur spel med oärliga metoder.


Två gånger per år genomför Stockholms Byggmästareförening en enkät där medlemsföretagen ger sin syn på marknadens utveckling och det förväntade behovet av arbetskraft. I höstens undersökning svarade 330 företag med 5-150 anställda och resultatet bekymrar Elisabeth Martin.

Oron hänförs till att företagen verkar synnerligen tveksamma till nyanställningar. Enligt byggmästareföreningen är det till och med så illa som att antalet anställda kommer att minska. Detta trots att företagen samtidigt rapporterar om ökade aktiviteter på marknaden, vilket resulterat i en märkbar ökning av såväl efterfrågningar som order med start under tredje kvartalet 2013.

– Att antalet sysselsatta går ner samtidigt som konjunkturen vänder upp är ett nytt fenomen inom byggbranschen. Med största sannolikhet ser vi resultatet av att den osunda konkurrensen har slagit rot i Stockholms byggbransch. Det är mycket oroväckande, säger Elisabeth Martin.

– Oseriösa företag som inte följer lagar och regler konkurrerar ut seriösa företagare med pressade priser. Resultatet blir att allt färre byggarbetare har anställningar hos seriösa byggföretag trots att efterfrågan ökar.

– Läget i Stockholm är akut. Oegentligheterna i byggbranschen riskerar nu att påverka Stockholms möjlighet till tillväxt mer direkt än tidigare när företag får svårt att ta emot order snabbt, hävdar Elisabeth Martin.

Det finns dock lösningar på problemet. Stockholms Byggmästareförening föreslår bland annat att oegentligheter inte ska kunna gömmas i entreprenadkedjor.

Dit når man, enligt föreningen, genom att vidareutveckla branschens eget interna identifikationssystem ID06 som ska användas av samtliga som arbetar på de svenska byggarbetsplatserna. Därutöver krävs stödjande lagstiftning om närvaroliggare på alla byggen, lag om förenklad månadsrapportering och lag om anmälningsplikt. I kombination med myndighetskontroller skulle detta försvåra för oseriösa företag att verka på den svenska byggmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079