23948sdkhjf

Nya regler ska minska fallen

Arbetsmiljöverket har tagit fram nya föreskrifter för hur man får utforma byggnadsställningar. De nya reglerna träder i kraft i juli och syftet med dem är att förebygga fallolyckor.
– Vi har förtydligat reglerna och anpassat dem efter nya omständigheter i branschen. Det är nödvändigt för att får ner olyckstalen inom en redan skadedrabbad bransch, säger Åke Norelius, Arbetsmiljöverkets projektledare för föreskriftsarbetet, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna skiljer sig från de gamla på flera punkter, de innefattar till exempel ställningar som används som skydd mot fall vid takarbete, de kräver utbildning även för dem som uppför väderskydd och anger att arbetsplan för plank ska kopplas ihop och att enskilda arbetsplan ska fästas mekaniskt.

Arbetsmiljöverket konstaterar att det under de senaste tio åren inträffat en hel del olyckor, varje år har mellan 170 och 200 personer anmält skador som uppstått när man monterat en byggnadsställning eller arbetat med den.

Enligt Arbetsmiljöverket sker tre av fyra olyckor med ställningar

vid byggen, oftast genom att man faller av ställningen, främst för att fallskydden brister.

Näst vanligaste olycksorsak är att hela eller delar av ställningen rasar, detta beror oftast på att ställningen är dåligt förankrad eller utformad. Många olyckor sker också på grund av att man snubblar eller halkar på ställningen.

Eftersom man ofta använder väderskydd som monteras ihop med ställningen anser Arbetsmiljöverket att ställningsbyggaren och väderskyddsbyggaren måste känna till hur båda konstruktionerna ser ut och fungerar, i de nya föreskrifterna finns därför särskilda krav på väderskydd.

– Föreskrifterna innebär att man måste ta hänsyn till de laster som beror på att de båda konstruktionerna sitter ihop. Det krävs beräkningar för konstruktionerna som om de vore en och samma enhet, säger Åke Norelius.

Enligt de nya föreskrifterna blir det inte längre tillåtet att hyra ut ställningar som aldrig typkontrollerats.

– Man ska inte längre kunna konkurrera med en sämre arbetsmiljö, säger Åke Norelius.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det drygt 200 ställningsentreprenadföretag, 30 tillverkare och 2 000 leverantörer och distributörer.

De gamla reglerna upphör att gälla den första juli i år, då de nya träder i kraft. Några av paragraferna (de som gäller upplåtelse och delar av utbildningskraven) träder dock inte i kraft förrän den 1 januari 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095