23948sdkhjf

Förarmiljö lyfter kompaktlastare

Bekvämare hytt, ett mer genomtänkt lastaggregat som ger bättre sikt samt minskad bränsleförbrukning är några av de uppgraderingar som lyfter Caterpillars bandgående kompaktlastare i D-serien.


Det är nu nästan två år sedan de två första D-seriemodellerna i Caterpillars bandgående kompaktlastarserie lanserades. Uppgraderingen började med de största maskinerna som nu vässats ytterligare samtidigt som företaget presenterar ytterligare sex helt nya D-modeller.

De åtta modellerna täcker in vikter från 1 270 till 2 109 kg och är i de smalaste versionerna inte mer än 1 676 millimeter breda. Genomgående används motorer anpassade till kraven i steg IIIB. De två största modellerna är utrustade med elektroniskt övervakade 3,8-litersmotorer med effekten 82 kilowatt (110 hästkrafter). Hydraulflödet anges till 150 liter i minuten, vilket utlovas vara tillräckligt även för redskap som kräver rejält med hydraulkapacitet.

De sex mindre modellerna – varav tre så kallade multiterränglastare med lägre marktryck – har försetts med en likaledes elektroniskt övervakad motor på 3,3 liter och med effekt på 55 kilowatt (74 hästkrafter). Enligt tillverkaren erbjuder de nya maskinerna dels åtta procent bättre vridmoment och dels sex procent bättre bränsleekonomi jämfört med föregående modeller.

Liksom tidigare används ett fjädrande underrede som hjälper till att minska stötar och vibrationer från ojämnheter i marken. Resultatet blir ökad förarkomfort, högre arbetshastighet och bättre kvarhållande av material i skopan.

Den helt nykonstruerade hytten är betydligt tätare än föregångaren och tillåter därför en högre trycksättning. Resultatet blir en renare innemiljö, med färre partiklar samtidigt som såväl luftflöde som både värme och kyla blivit betydligt effektivare än i tidigare modeller.

Luftfjädring och värme finns bland stolalternativen liksom möjligheter att anpassa reglagens placering efter eget tycke och smak för att skapa en så ergonomiskt riktig arbetsplats som möjligt.

Viktiga maskindata presenteras via en display där det också finns säkerhetsutrustning som ska förhindra maskinstölder och otillbörlig användning. I displayen visas också bilder från backkameran.

Nu finns också teknik som gör det möjligt att ställa in och anpassa motorns varvtal till olika transporthastigheter, arbetsuppgifter och redskap.

Dessutom finns en funktion som eliminerar effekten av hastiga rörelser med gaspedalen, vilket inte minst är värdefullt i oländig terräng. I praktiken ”klipps” topparna, hastigheten blir jämnare och ger föraren en behagligare tillvaro och minskar risken att material i skopan faller ur.

De nya kompaktlastarna innehåller också ett nivelleringssystem som bland annat säkerställer att aggregatet är parallellställt vid lyft och sänkning samt att aggregatets hastighet sjunker just innan det når sina ändpunkter. Nivelleringssystemet har också funktioner som ”return-to-dig” och redskapspositionering.

Lastaggregatet har fått en helt ny konstruktion som utlovas förbättra lyftegenskaperna samtidigt som den blir smäckrare, vilket förbättrar sikten för föraren.

Det tidigare hydrauliska redskapsfästet är nu ersatt med ett som manövreras elektriskt. Fördelen är en enklare konstruktion med färre känsliga punkter och enklare att hantera i fält. Även de vanliga servicepunkterna – inklusive filter, batteri och motorolja – ligger väl samlade och tillgängliga från marknivå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109