23948sdkhjf

Byggmästare slår larm

Antalet utbildningsplatser för de som vill bli byggnadsingenjörer eller arbetsledare minskar i Stockholm, ett faktum som Stockholms Byggmästareförening tar mycket allvarligt på. – Stryps kompetenstillförseln avstannar byggandet, säger vd Elisabeth Martin.
Branschorganisationen Stockholms Byggmästareförening och flera byggföretag befarar att branschen kommer att dräneras på kompetens i Stockholmsregionen sedan Myndigheten för Yrkeshögskolan uppgett att de inte vill förnya tillstånden för Nackademins samtliga utbildningar till byggnadsingenjörer och arbetsledare.

– Vår beräkning är att vi inom byggbranschen de närmsta åren har ett kompetensbehov på omkring 500 personer per år inom yrken som kalkylingenjörer, entreprenadingenjörer och arbetsledare. När nu Myndigheten för Yrkeshögskolan stoppar stödet till Nackademin för utbildningar till byggnadsingenjör försvinner cirka 250 examinerade byggnadsingenjörer per år på ett bräde, vilket är 50 procent av vår kompetensförsörjning säger Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening, i ett pressmeddelande.

Enligt Stockholms Byggmästareförening ska anledningen till stoppet vara att utbildningarna har fel förkunskapsnivå, de är i dag öppna för studerande med en bred yrkesbakgrund medan myndigheten hävdar att en person som vill bli till exempel arbetsledare måste ha arbetat inom just byggbranschen tidigare.

– Vi har en helt annan uppfattning. Vi som verkar i branschen är angelägna om att utbildningarna är öppna för studenter med olika bakgrunder och erfarenheter. Att myndighetens uppfattning dessutom inte stämmer visas av att många före detta lagerarbetare, förskolelärare och vårdbiträden genom åren anställts som arbetsledare inom samhällsbyggnadssektorn. Vi är beroende av tillgången på karriärbytare och angelägna om att få in fler kvinnor och utlandsfödda, säger Elisabeth Martin.

Hon anser att de indragna tillstånden drabbar branschen och att detta rent av kan hota tillväxten i Stockholm.

– Utvecklingen i Stockholms län står och faller med ett ökat bostadsbyggande. Stockholms stad har planer på att bygga 140 000 nya bostäder fram till 2030. Detta är ett mycket välbehövligt tillskott på Stockholms bostadsmarknad, men dessa bostäder kan inte byggas om inte företagen kan anställa rätt kompetens. Stryps kompetenstillförseln avstannar byggandet! Myndigheten agerar på regeringens uppdrag och därför kräver vi att regeringen ger den kompetens som byggbranschen och Stockholm behöver.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062