23948sdkhjf

Bättre sikt i ny maskin

Drygt 1,9 meter hög, 1,8 meter bred och med sidomonterad motor ska JCB:s pinfärska kompakta telehanterare passa särskilt bra i trånga utrymmen. Maskinen gör storstilad debut i Las Vegas senare i vår.


I mars går jättemässan Conexpo av stapeln i Las Vegas. Alla världens maskintillverkare har laddat upp med nyheter och JCB vill inte vara sämre, det brittiska företaget har många strängar på sin lyra och hoppas att deras nya kompakta teleskophanterare 525-60 ska bli ett litet men naggande gott trumfkort på mässan.

Den nya maskinen är 1,8 meter bred och 1,91 meter hög, den ska därmed kunna användas i trånga utrymmen, till exempel i parkeringsgarage med flera våningar. Det kompakta formatet till trots ska maskinen klara att lyfta sex meter högt med en maximal lastkapacitet på 2,5 ton.

Modellen är helt ny och ska komplettera JCB:s serie Hi-Viz Loadall för anläggning. 525-60 ersätter modellerna 524-50, 527-55 och 520-50. Alla dessa hade motorn placerad bak medan nytillskottet har sin motor sidmonterad, ett påfund som ska göra det möjligt att nyttja en låg styrbom, något som i sin tur ska öka stabiliteten och förbättra sikten både bakåt och över bommen, förklarar JCB i ett pressmeddelande. Företaget hävdar vidare att den sidomonterade motorn också gör det lättare att serva maskinen.

Nykomlingen drivs av en Tier 4 final/steg IIIB fyrcylindrig JCB-motor på 2,5 liter och 55 kilowatt (74 hästkrafter). I likhet med JCB:s övriga motorer krävs varken dieselpartikelfilter eller SCR-system, kraven enligt Tier 4 final /steg IIIB ska ändå uppfyllas lovar tillverkaren. JCB ser faktiskt avgaskontrollen som servicefri, något som i sin tur utlovas minska både kostnaderna och besväret för de som köper maskinen.

JCB hävdar vidare att kompaktmaskinen lyfter enkelt och kan framföras snabbt. Den har en hydrostatisk transmission i två steg som ska vara enkel att hantera, den ska också vara lätt att manövrera tack vare den korta hjulbasen. I övrigt kan tilläggas att maskinens hydrauliska pump har ett flöde på 80 liter i minuten, att bommens funktioner styrs via en joystick och att maskinen, beroende på vilken typ av fäste kunden väljer, kan använda redskap anpassade för skidsteer eller redskap anpassade för större maskiner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07