23948sdkhjf

Underbetyg åt underhållet

Att förstatliga järnvägsunderhållet är en återvändsgränd. Det anser Maskinentreprenörerna, som dock underkänner de senaste decenniernas underhållsplanering och kräver bättring om Sverige ska klara konkurrensen.


Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna, ME, ger inte mycket för Socialdemokraternas förslag att låta järnvägsunderhållet åter bli en enbart statlig angelägenhet.

– I dagarna har företrädare för Socialdemokraterna framfört att monopol på underhållet av järnvägen är lösningen på järnvägens problem. Det är både historielöst och märkligt förslag som inte leder någonvart, säger Hampe Mobärg, vd i Maskinentreprenörerna i ett pressmeddelande.

– Troligtvis kommer det bara bidra till att underhållet blir dyrare och järnvägen får ett svårare konkurrensläge.

ME konstaterar att det förvisso finns stora brister i underhållet av järnvägen, att det misskötts under 30-40 år och att det politiska ledarskapet bär en stor del av ansvaret för den situation som råder i dag. De hävdar dock att ett förstatligande bara skulle leda till ”dyra omställningskostnader utan att underhållet blir ett dyft bättre”.

– Detta är en ingen lätt fix, 30-40 år av bristande underhåll är inget man gör ogjort i en handvändning, säger Hampe Mobärg.

– Om ett företag hade agerat på samma sätt skulle man antagligen varit i konkurs för länge sedan.

ME:s lösning är att ansvariga politiker tar chansen att skapa en långsiktigt hållbar underhållsmodell för järnvägen och för annan offentligt ägd infrastruktur. Organisationen underkänner den nuvarande modellen där det viktigaste är att bli omvald vart fjärde år. Större infrastruktursatsningar har underhållscykler på 30-40 år, då krävs en fungerande underhållsplanering, manar ME och jämför med industrin där vettig planering är ett måste om företagen ska kunna klara konkurrensen. ME anser att det offentliga bör tänka i samma banor, och påpekar att ansvaret vilar extra tungt när man förvaltar skattepengar.

– Sverige måste utveckla en underhållsmodell som tydligare tar höjd och gör bedömningar om framtida underhållsbehov. Vårt nuvarande sätt att hantera detta kostar för mycket för ett litet land som Sverige. Ska vi klara framtidens behov i en internationell konkurrens och vår egen välfärd är det oerhört viktigt att vi uppför och underhåller vår infrastruktur på ett bättre och effektivare sätt än i dag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093