23948sdkhjf

Pressade skotartillverkare ser ljusning

2013 blev ett uselt år för skotartillverkarna. 257 sålda maskiner i Sverige innebär en nedgång från 2012 med hela 23 procent. Det är till och med sämre än krisåret 2009, men nu finns hopp om bättre tider. Allt enligt Elmia som sammanställt statistiken.


– Det är den lägsta registreringssiffran som vi mätt upp under de nio år vi har sammanställt registreringsstatistik för skotare. En maskin sämre än krisåret 2009, säger Torbjörn Johnsen, marknadschef på Elmia.

Det vikande orderflödet uppmärksammades, enligt tillverkarna, hösten 2012 och tydliggjordes i början av 2013 när maskinerna skulle levereras och registreras.

Det största procentuella raset drabbade Ponsse som med 28 sålda maskiner minskade sin marknadsandel från 16,7 till 10,9 procent. Sett till antalet sålda maskiner minskade marknadsledande John Deere mest med en nedgång från 127 till 94 enheter. Med 36,6 procents marknadsandel är dock företaget fortfarande klart störst på den svenska marknaden.

Av de nio tillverkare som finns med på listan över nyregistrerade skotare är det bara Gremo och Komatsu som inte redovisar minskad försäljning. Gremo har ökat från elva till tretton, medan Komatsu ligger kvar på 63. Det har dock medfört en ökning av marknadsandelarna från 18,8 till 24,5.

En nyckel till Komatsus ökade marknadsandel bedöms vara hyttfjädringen Comfort Ride som lanserades som tillval under 2013.

– Nio av tio skotare i Sverige som säljs är utrustade med Comfort Ride. Vi har också lanserat ett helt nytt komplett skotarprogram under året och uppgraderat motorerna för lägre bränsleförbrukning som i sin tur ger en avsevärt bättre bränsleekonomi. Det är framför allt det andra halvåret som vi har order och leveranser. Hela hösten har det rullat på, säger Peter Hasselryd, försäljningschef för Komatsu Forest i Sverige som räknar med fortsatt ökat tryck i försäljningen.

– Jag tror att vi har botten bakom oss nu. Det är ingen tvekan om att 2014 kommer att blir ett bättre år.

Även Rottne Industris vd Rolf Andersson ser ljust på framtiden.

– Den allmänna skogskonjunkturen för både massa och sågade trävaror har varit väldigt låg och då blir investeringarna lägre på både skotare och skördare. Nu börjar det se bättre ut, och blir det mera ”drag i skogen” så blir det också lättare att investera, säger Rolf Andersson.

Eero Lukkarinen, vd för Ponsse AB Sweden, märker också ett ökat intresse. Han lyfter fram det osäkra läget för entreprenörerna som en väsentlig orsak till det senaste årets minskade köpintresse.

– Kontrakten för skogsbolagen är korta och då skjuts investeringarna upp. Men nu ser vi att det börjar röra sig på marknaden för begagnade maskiner och då brukar även nyförsäljningen följa efter och gå upp. Vi märker tydligt att det finns en efterfrågan både i Sverige och utomlands. Orderläget är mycket bättre nu än vid samma tid förra året, säger Eero Lukkarinen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204