23948sdkhjf

Ljusare för Volvo CE

Om försäljningen under förra årets avslutande kvartal sätter trenden för Volvo Construction Equipment ser framtiden rätt ljus ut för företaget. Detta trots att 2013 som helhet blev ett svagt år beträffande såväl försäljning och orderingång som rörelseresultat.


Trots att flera viktiga marknader tappade rejält med tempo under slutet av 2012 blev året framgångsrikt för Volvos anläggningsmaskiner. 2013 blev betydligt kärvare. Marknaden fortsatte att försvagas och nettoomsättningen minskade med 16 procent till drygt 53 miljarder kronor. För rörelseresultatet ser det till och med värre ut med en minskning från 5,7 till 2,6 miljarder kronor.

Enligt Volvos vd och koncernchef Olof Persson är det flera faktorer som samverkar.

– Volvo CE påverkas av en marknad som kännetecknas av hård priskonkurrens, en svag produktmix, ett lågt kapacitetsutnyttjande och en ogynnsam valutakursutveckling.

– Lönsamhetsnivån är otillfredsställande och vi genomför därför aktiviteter inriktade på att stärka utvecklingen, bland annat en översyn av produktportföljen och ökade ansträngningar för att sänka produktkostnaderna. Dessa åtgärder är viktiga för att förbättra lönsamheten på medellång och lång sikt, även om det inte ger en omedelbar verkan, säger Olof Persson.

Bland annat aviseras att Volvokoncernen kommer att säga upp 4 400 tjänstemän, inklusive konsulter. Däremot anges inte inom vilka verksamheter eller i vilka länder neddragningarna kommer att genomföras.

Ett viktigt steg för Volvo CE inför framtiden är förvärvet av den dumper- och tipptrucksverksamhet som i dag bedrivs under Terex flagg. Inte minst ger det signaler om att Volvo gör en seriös satsning på gruvsegmentet även om marknadsintresset för de många gånger gigantiska gruvmaskinerna för närvarande är förhållandevis marginellt.

2013 avslutades dock starkt med märkbart uppåtgående marknadsintresse på alla plan och i praktiskt taget alla delar av världen.

Bland annat ökade nettoomsättningen under förra årets fjärde kvartal med tre procent, leveranserna med nio procent och orderingången med sju procent jämfört med motsvarande period året innan. Inte minst glädjande är att, den för Volvo mycket viktiga, Europamarknaden visat en påtaglig förbättring. Dessutom går Kina oerhört starkt – plus 24 procent jämfört med september-november 2012 – i första hand tack vare en rejält ökad efterfrågan på lätta och medeltunga grävmaskiner.

– Under 2014 räknar vi med en viss förbättring i efterfrågan på marknaden, framför allt drivet av Kina och Europa. Vi har sett en något ökad aktivitet inför vårsäsongen och vår orderingång steg med sju procent under kvartalet jämfört med föregående år, med den allmänna byggindustrin som draglok. Dock är efterfrågan inom det viktiga och lönsamma gruvsegmentet fortfarande lågt, säger Olof Persson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078