23948sdkhjf

Gruvsidan tynger Cat

Fortsatt vikande efterfrågan från gruvindustrin anges som huvudorsak till att Caterpillars omsättning för 2013 stannade strax under 56 miljarder dollar, 16 procent mindre än under toppåret 2012.
Även om 2013 inte riktigt blev vad företagsledningen i Caterpillar hoppats på efter rekordåret 2012 så hittar vd och koncernchef Doug Oberhelman en hel del positiva signaler.

– Trots att omsättning och försäljning minskat med ungefär tio miljarder dollar under året har vi aldrig haft ett högre operativt kassaflöde. Vi har stärkt både vår balansräkning och vår marknadsposition, säger Doug Oberheldman.

Han konstaterar också att företagets åtgärder för att reducera kostnader varit tuffa att möta för de anställda. Det har bland annat inneburit att i synnerhet mindre anläggningar lagts ner och att andra skalats ner i en anpassning till minskad efterfrågan. Sammantaget har exempelvis personalstyrkan globalt minskat med ungefär 10 000 till 133 000 personer.

I och med att nedgången främst drabbat företagets gruvverksamhet blir också slaget mot resultatet hårdare. Gruvprodukterna hör till stor del hemma i det tyngre och dyrare segmentet, vilket också brukar innebära högre marginaler. Rörelseresultatet under 2013 visade också en minskning från närmare 8,6 miljarder dollar till drygt 5,6 miljarder dollar.

Nedgången var i och för sig väntad, och kostnadsreduceringarna sattes in tidigt, men nedgången blev både djupare och mer långvarig än förväntat.

Redan tidigare under året konstaterades också att en stor del av koncernens minskade försäljning kunde hänföras till kraftigt minskad lagerhållning, både inom det egna bolaget och bland återförsäljarna. Den neddragningen, som anges till totalt cirka sex miljarder dollar, är därmed redan genomförd och någon liknande påverkan på försäljningen förväntas inte under 2014.

Caterpillar är av tradition extremt starka på sin nordamerikanska hemmaplan, men konstaterar nu att försäljningen tagit rejäl fart även i Kina under de tre senaste åren. Inte minst genom en kraftigt ökad efterfrågan på företagets grävmaskiner gör att försäljningen på den kinesiska marknaden ökade med 20 procent under 2013, upp till ungefär 3,5 miljarder dollar.

Generellt räknar Doug Oberheldman med att 2014 kommer att hamna ungefär i nivå med 2013.

– Vi ser positiva signaler som tyder på att världsekonomin förbättras och att vår försäljning kommer att öka. Trots att vi räknar med att även produktionen inom gruvindustrin kommer att öka är vår bedömning att gruvbolagen kommer att fortsätta minska sina investeringar. Vi fortsätter att vara försiktiga och vi kommer att fortsätta ta de nödvändiga beslut som ger oss en bättre position när de ekonomiska förutsättningarna blir bättre och försäljningen studsar tillbaka uppåt igen, säger Doug Oberheldman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062