23948sdkhjf

En käft för varje uppgift

Med ett relativt kompakt och lätt hus och upp till sex varianter av käftar som ska kunna bytas på tio minuter lanserar nu Caterpillar Work Tools sin senaste generation kombiverktyg för demoleringsarbeten.


Bert Heijligers, chef för marknadskommunikation på Caterpillar Work Tools, är rätt stolt när han beskriver sitt företag: mer än 20 tillverkningsställen, mer än 5 000 produkter och störst i världen kan förstås vara en god grund. Men lika stolt verkar han när han beskriver företagets nya Hollandstillverkade multiprocessor: den här gången handlar det om mångsidighet, flexibilitet och så den patentsökta kombination av snabba och starka ventiler som ska göra produkten till det snabbaste kombiverktyget på marknaden.

– När käftarna möter motstånd aktiveras automatiskt en invändig, hydraulisk Speed Booster. Effektökningen skapas av en varvtalsventil och en ny, mindre cylinder som näst intill halverar käftens cykeltider för öppning och stängning. Tolv sekunder har blivit sex. Utöver detta har stängningskraften ökats med upp sex procent, vilket resulterar i en produktionsökning på mellan tio och 50 procent, beroende på käft, säger Bert Heijligers.

Ambitionen har varit att utveckla ett verktyg som kan användas även i trånga och svårtillgängliga skrymslen och ur alla tänkbara vinklar. Därför är redskapet förhållandevis kompakt och lätt samtidigt som huset erbjuder kontinuerlig 360-graders rotation.

I princip ska den nya MP300-serien klara alla typer av rivningsarbeten. Där är det patentsökta käftlåsningssystemet något av nyckeln genom att möjliggöra snabba skiften av käft. Genomgående har de nya käftarna färre svetsfogar och färre utbytbara slitdelar, något som också innebär färre belastningspartier i konstruktionen. Skydden för hydraulkomponenter, slangar, motor och kolvstång har förbättrats. Trots det är det lättare att komma åt kolven än tidigare. Färre smörjpunkter förenklar underhållet samtidigt som den dagliga servicen endast kräver smörjning, slitagekontroll och byte av slitna delar.

– Förr kunde det ta 30-45 minuter att byta käft. Nu tar det tio och kan göras med vanliga standardverktyg. Det gör att en entreprenör med en begränsad investering kan uppnå väldigt stor flexibilitet och klara praktiskt taget alla typer av rivningsuppdrag, säger Bert Heijligers.

För närvarande erbjuds sex käftsatser som dessutom, där så är möjligt, är komponentsamordnade för att rationalisera produktionen och förenkla reserv- och slitdelshanteringen.

Betongskärningskäft skär och river betong- och stålstrukturer. Käften kan samtidigt skära och krossa stora bitar med kraftigt förstärkt betong med tätt placerade armeringsjärn.

Rivningskäft skär och krossar hård betong, måttligt förstärkta strukturer och armeringsjärn. Den breda öppningen kan exempelvis användas när strukturen ska skäras i delar.

Pulveriserarkäft river och sönderdelar betong i ett enda steg, separerar armeringsjärn från betong och sönderdelar betongen till små, återvinningsklara delar.

Skärningskäft skär och reducerar storleken på metallföremål som ofta finns på rivningsplatser. Den har en genomborrande spets och ett slitblad i den övre käften och ett tvärblad med ytterligare styrblad i nedre käften. Lösningen komprimerar och plattar ut stålet innan metalldelen skärs sönder.

Universalkäft skär armerad betong och producerar små, hanterbara block för krossning, men klarar även att separera armeringsjärn. Den kan användas vid både primärt och sekundärt rivningsarbete.

Tankskärkäft skär sig genom stål med skärskenor och används för bland annat rivning av fartyg, järnvägsvagnar, silor och andra lagerbyggnader av stålplåt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094