23948sdkhjf

Handhållet för rivning

Demoleringsverktyg behöver inte vara gigantiska pjäser burna av grävmaskiner eller robotar, ibland fungerar en handhållen maskin bäst. Det vill Andersen Contractor visa och erbjuder nu handhållna klippverktyg från italienska Edil Grappa.


Sedan 1977 har Edil Grappa tillverkat bland annat handhållna och maskinmonterade verktyg för klippning av material som armering, skrot, kablar och betong. Med basen i Borso del Grappa i norra Italien tillverkas i första hand elektriskt och hydrauliskt drivna klippverktyg, men även exempelvis vibratorplattor.

Produktprogrammet omfattar bland annat armeringsklippar, saxar, vajer- och kedjeklippar samt skär- och krossverktyg med utbytbara huvuden. Företaget erbjuder även verktyg för bland annat bockning och stansning liksom en produktgrupp med som består av batteri- och bensindrivna verktyg specialanpassade för räddningstjänst. I sortimentet finns exempelvis domkrafter och kraftiga klippverktyg som kan användas för att lossa personer som fastnat i fordon efter olyckor.

Flertalet verktyg avses dock för exempelvis demolering, håltagning, återvinning och byggverksamhet. Handhållna nät- och armeringsklippar finns som batteridrivna, elektriska eller hydrauliska. Batteriversionen finns i tre modeller som klipper armering med diameter på upp till 20 millimeter och utlovas klara cirka 140 klipp på en laddning. De elektriska och hydrauliska klipparna utlovas klara armeringsjärn med upp till 32 respektive 52 millimeters diameter.

Lite kraftigare är de portabla saxar som finns i hydraulisk och elektrisk version. De ska klara klipp av upp till 170 millimeter grova kablar eller stålrör, vilket ska vara tillräckligt för att exempelvis klippa upp bilar vid skrotning.

Portabla betongsaxar för demolering av byggnadsdelar av betong finns i flera utföranden som ska klara att krossa upp till 400 millimeter tjock armerad betong.

För minigrävare på upp till fem ton finns maskinmonterade skrot- och betongsaxar som är utrustade med kontinuerlig rotation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078