23948sdkhjf

Vändning uppåt skymtar för Atlas Copco

Fortsatt svag efterfrågan på gruvutrustning hade stor inverkan på Atlas Copco under 2013. Orderingång, fakturering och rörelseresultat minskade kraftigt, men förhoppningen är att den sammantagna efterfrågan på företagets produkter och tjänster inom kort vänder uppåt igen.


Med tanke på att 2012 blev ett rekordens år för Atlas Copco var nedgången under 2013 inget oväntat. Företagets vd och koncernchef Ronnie Leten ser till och med på förra årets avslutande kvartal med viss tillförsikt, bland annat tack vare det han kallar ett stabilt rörelseresultat.

– Efterfrågan för vår industrisatsning var god, serviceverksamheten fortsatte i positiv riktning, men gruvverksamheten fortsatte att vara utmanande, säger Ronnie Leten.

Att döma av förra årets avslutande kvartal kan det till och med vara motiverat med en försiktig optimism. Sammantaget låg efterfrågan på företagets produkter och tjänster kvar på samma nivå som det närmast föregående kvartalet trots att den globalt svaga efterfrågan från gruvnäringen tycks leva vidare ett tag till. Däremot ökade orderingången för industriverktyg och monteringssystem medan kompressorer och anläggningsutrustning låg kvar på samma nivå som tidigare.

Serviceverksamheten fortsatte sin organiska tillväxt jämfört med motsvarande period föregående år.

Geografiskt noterades stora skillnader mellan olika marknader. Till och med den kärva gruv- och bergbrytningsindustrin visade stabilitet eller till och med förbättringar i Afrika, främst Sydafrika, Mellanöstern och Asien. Däremot minskade orderingången betydligt i Australien och var också något vikande i Nordamerika.

Trots att gruvsidan trampar vatten görs fortfarande investeringar i verksamheten – något som Ronnie Leten ser som absolut nödvändigt för att uppnå tillväxt i framtiden. I oktober förvärvades exempelvis de operationella tillgångarna i Archer Underbalanced Services, som bedriver service av sänkborrhammare, borrkronor och tryckluftslösningar till landbaserade olje- och gasutvinningsföretag i USA. Härom veckan förvärvades även Geawelltech som tillverkar, säljer och hyr ut utrustning för brunnsborrning och geoteknisk borrning.

Bygg- och anläggningsteknik låg sammantaget kvar på ungefär oförändrad nivå, men med pluskant i Sydamerika, Afrika och Mellanöstern. På infrastruktursidan var orderingången lägre än föregående år, men visade en viss förbättring jämfört med det närmast föregående kvartalet.

Vid det senaste årsskiftet flyttades dessutom den så kallade Specialty Rental-divisionen från affärsområdet Kompressorteknik till Bygg- och anläggningsteknik. Förhoppningen är att det ska leda till produkt- och servicesynergier, vilket i sin tur ska vara gynnsamt för tillväxten.

Företaget har också tittat lite extra på tillväxtländerna. Ett resultat är de nyligen lanserade produkter som bland annat omfattar flera portabla kompressorer riktade till den kinesiska marknaden och en serie hydraulhammare avsedda för just tillväxtmarknader.

Bedömningen är att den sammantagna efterfrågan på företagets produkter och tjänster på kort sikt kommer att ligga kvar på nuvarande nivå med förhoppning om att marknaden därefter vänder uppåt igen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062