Skärpta miljökrav ger mer i plånboken
Egentligen är det ganska lätt att tillverka entreprenadmaskiner – i varje fall i teorin. Paolo Fellin, Caterpillars vice vd för Global Construction & Infrastructure, har receptet: fokusera på kunden, integrera den bästa teknologin och lansera de bästa produkterna. Glasklart.
Malaga. Vi klagar ibland över att produktiviteten i svensk byggindustri är för dålig. Enligt Paolo Fellin, som Leveranstidningen Entreprenad träffar i Caterpillars europeiska logistikcentrum i Malaga, är det dock inget specifikt svenskt problem utan situationen känns igen i stora delar av världen.
– Produktiviteten i byggbranschen har försämrats markant de senaste femtio åren, medan den har förbättrats avsevärt inom övrig industri. Samtidigt är arbetskostnaden per kontrakterad timme högre än inom andra industrigrenar. Däremot finns en mycket stor potential med avseende på teknikutveckling vad gäller både att spara både tid och pengar, säger Paolo Fellin.
Dessutom finns fortfarande utrymme att minska miljöbelastningen. Och inte minst miljön har stått i fokus vid utvecklingen av den nya maskingeneration som Caterpillar lanserar under 2014 i en anpassning till de utsläppskrav som skärptes avsevärt vid det senaste årsskiftet på väsentliga marknader som USA och Europa.
– Men det har inte bara handlat om att minska utsläppen. Bränsle är en tung kostnad för maskinentreprenörerna och de nya steg IV-anpassade maskinerna är de mest bränsleeffektiva som vi hittills utvecklat. Lanseringen kommer också helt rätt i tiden eftersom vi ser tydliga tecken på en återhämtning i Europa. 2014 når inte riktigt upp till 2012, men hamnar ganska nära även om det är långt kvar till det försäljningsmässiga toppåret 2008.
– Caterpillar tappade globalt ungefär tio miljarder dollar i omsättning från 2012 till 2013, framför allt på grund av gruvnäringens begränsade investeringar. Vår bedömning är att även gruvindustrin kommer att öka produktionen i år, men den ligger lite fel i cykeln. Just nu är investeringarna små, men de kommer att öka. Vi räknar dock med att även gruvindustrins investeringar snart tar fart och vi fortsätter själva att investera för att skapa ett ännu vassare utbud av gruvprodukter, säger Paolo Fellin.
De senare åren har utvecklingsarbetet ändå till stor del handlat om att kunna leverera maskiner som lever upp till utsläppskraven enligt steg IV som började gälla för motorer på 175 till 750 hästkrafter vid det senaste årsskiftet. Från och med oktober omfattas även motorer ner till 75 hästkrafter av de nya, skärpta villkoren.
– Vi har en väldigt stark plattform i våra IIIB-motorer. Där finns redan större delen av den teknik som behövs i steg IV. I praktiken har vi kompletterat med en tank för Adblue och selektiv katalytisk reduktion, SCR. Redan när vi utvecklade IIIB-maskinerna anpassade vi dem så att de redan från början var förberedda för all nödvändig kompletterande teknik som krävs i och med steg IV. Det innebar visserligen att motorutrymmena blev ”onödigt” stora från början, men innebar också att vi exempelvis kan begränsa antalet reservdelar, säger Martin Parker från företagets motorverksamhet.
– Vid det här laget har vi också en enorm erfarenhetsbank att ösa ur vad gäller steg IIIB-motorer. Sammantaget har vi mer än 85 000 enheter ute i full drift och tillsammans har de använts i mer än 50 miljoner produktionstimmar. I praktiken använder vi fortfarande samma motorer som kompletterats med den utrustning som behövs för att minska utsläppen av partiklar, i första hand NOx, till en lovlig nivå.
– Även steg IV-maskinerna är rejält testade innan de släpptes ut på marknaden. Vi har innan lanseringen installerat utrustningen i mer än 300 maskiner som testats i sammanlagt mer än 330 000 timmar under tre till fyra år. De har använts i temperaturer ner till 48 minusgrader och en del av maskinerna har körts i mer än 9 000 timmar. Det vi sett är att bränsleförbrukningen minskat med upp till fem procent samtidigt som servicekostnaderna sjunkit jämfört med föregångarna, säger Martin Parker.
Caterpillar har också utarbetat en strategi som innebär att begagnade IIIB-maskiner ska kunna användas i länder där utsläppskraven inte är lika höga som i exempelvis Europa.
– Begagnade IIIB-maskiner är av högre kvalitet och mindre miljöbelastande än de maskiner som vanligtvis säljs på dessa marknader. Samtidigt har vi bland annat konstaterat att både bränslekvalitet och teknisk kompetens numer är så hög att det inte ska vara några problem med maskinerna, trots att den tekniska nivån på IIIB-maskinerna är hög jämfört med befintlig maskinpark. Vår bedömning är att våra motorer med effekt från 130 till 895 kilowatt fungerar som de är. För mindre motorer krävs en viss anpassning, bland annat genom att plocka bort utrustning för efterbehandling av avgaserna. Tanken är att de anpassningar som behöver göras utförs av de lokala återförsäljarna på den tilltänkta marknaden. Färdiga kit kommer att finnas tillgängliga med start nu i början av 2014, säger Martin Parker.
I praktiken kan det betyda att en maskin som i dag utför sitt dagsverke i ett svenskt stenbrott kanske hittar nästa uppdrag på ett nordafrikanskt vägbygge.