23948sdkhjf

Volvo för minderåriga – och äldre

En radiostyrd modell av Volvos L350F bestående av drygt 1 600 delar lanserades nyligen av Lego på en leksaksmässa i Nürnberg. Det senaste tillskottet i det danska företagets Technic-serie är resultatet av ett åtta månader långt samarbete mellan företagen.


Lego Technic är ett varumärke som sedan starten för 37 år sedan tagit fram en mängd produkter som till både form och funktion ligger så nära en verklig förlaga som det går att komma. Till skillnad från företagets vanliga sortiment kompletteras traditionella legobitar med en mängd andra plastdelar som kan kopplas ihop till mer eller mindre komplexa rörliga element. Exempel på komponenter är kugghjul, axlar, tappar och balkar.

Den nya hjullastarmodellen är resultatet av åtta månaders samarbete mellan Lego Technic-teamet och Volvo Construction Equipment.

Bland annat studerades de fullvuxna Volvo-maskinerna mycket noggrant av det danska teamet som också fick tillfälle att själva testa maskinerna i full skala på en byggarbetsplats.

– Volvo-teamet stod gärna till tjänst med praktiska förslag och gav oss bättre insikt i hur de riktiga maskinerna är byggda och hur de fungerar, säger Lego Technics designchef, Jeppe Juul Jensen.

Modellen, som planeras vara tillgänglig för försäljning i augusti, kan köra, styra, lyfta och lasta, även i terräng. Lastarmen kan lyfta mer än 1 kg – och skopan är den största enskilda del som tagits fram i Technic-serien.

I likhet med originalet kan filtren plockas ut, kylaren fällas ut, och kolvarna röra sig. Och givetvis är motorn grönmålad.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, både ur funktionell synvinkel och vad gäller designen. Lego Technic har fångat maskinernas profil, uttryck och kraftfullhet på ett fantastiskt sätt, samt även många fräcka funktioner som en tunglyftande bom och hög tipphöjd, säger Mats Bredborg, global chef för varumärkeshantering på Volvo CE.

En kul detalj med byggsatsen är att delarna också kan sättas ihop på ett helt annat sätt och i stället ta form som den ramstyrda dumpern A25F.

Ursprunget till den förväntade storsäljaren sägs vara ett tidigare samarbetsprojekt mellan Volvo och Lego där Technic-element användes för att skapa en demonstrationsmodell för ett produktionskoncept. Då utvecklades en vänskap mellan Volvo-ingenjören Johan Sahlström och Lego-ingenjören Anders Gaasedal Christensen som på sina respektive arbetsplatser drev linjen om att förvandla en existerande Volvo-modell till modellform.

I varje fall från det danska företagets sida är förhoppningarna stora om försäljningsframgångar när produkten hamnar på butikshyllorna i slutet av augusti senare i år.

– L350F/A25F kommer inte bara att bli vår hetaste nyhet för 2014 – det kan till och med bli vår största bestseller någonsin. säger Niels Henrik Horsted, som är marknadsföringschef på Lego Technic.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062