23948sdkhjf

Volvo för minderåriga – och äldre

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En radiostyrd modell av Volvos L350F bestående av drygt 1 600 delar lanserades nyligen av Lego på en leksaksmässa i Nürnberg. Det senaste tillskottet i det danska företagets Technic-serie är resultatet av ett åtta månader långt samarbete mellan företagen.Lego Technic är ett varumärke som sedan starten för 37 år sedan tagit fram en mängd produkter som till både form och funktion ligger så nära en verklig förlaga som det går att komma. Till skillnad från företagets vanliga sortiment kompletteras traditionella legobitar med en mängd andra plastdelar som kan kopplas ihop till mer eller mindre komplexa rörliga element. Exempel på komponenter är kugghjul, axlar, tappar och balkar.

Den nya hjullastarmodellen är resultatet av åtta månaders samarbete mellan Lego Technic-teamet och Volvo Construction Equipment.

Bland annat studerades de fullvuxna Volvo-maskinerna mycket noggrant av det danska teamet som också fick tillfälle att själva testa maskinerna i full skala på en byggarbetsplats.

– Volvo-teamet stod gärna till tjänst med praktiska förslag och gav oss bättre insikt i hur de riktiga maskinerna är byggda och hur de fungerar, säger Lego Technics designchef, Jeppe Juul Jensen.

Modellen, som planeras vara tillgänglig för försäljning i augusti, kan köra, styra, lyfta och lasta, även i terräng. Lastarmen kan lyfta mer än 1 kg – och skopan är den största enskilda del som tagits fram i Technic-serien.

I likhet med originalet kan filtren plockas ut, kylaren fällas ut, och kolvarna röra sig. Och givetvis är motorn grönmålad.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, både ur funktionell synvinkel och vad gäller designen. Lego Technic har fångat maskinernas profil, uttryck och kraftfullhet på ett fantastiskt sätt, samt även många fräcka funktioner som en tunglyftande bom och hög tipphöjd, säger Mats Bredborg, global chef för varumärkeshantering på Volvo CE.

En kul detalj med byggsatsen är att delarna också kan sättas ihop på ett helt annat sätt och i stället ta form som den ramstyrda dumpern A25F.

Ursprunget till den förväntade storsäljaren sägs vara ett tidigare samarbetsprojekt mellan Volvo och Lego där Technic-element användes för att skapa en demonstrationsmodell för ett produktionskoncept. Då utvecklades en vänskap mellan Volvo-ingenjören Johan Sahlström och Lego-ingenjören Anders Gaasedal Christensen som på sina respektive arbetsplatser drev linjen om att förvandla en existerande Volvo-modell till modellform.

I varje fall från det danska företagets sida är förhoppningarna stora om försäljningsframgångar när produkten hamnar på butikshyllorna i slutet av augusti senare i år.

– L350F/A25F kommer inte bara att bli vår hetaste nyhet för 2014 – det kan till och med bli vår största bestseller någonsin. säger Niels Henrik Horsted, som är marknadsföringschef på Lego Technic.
Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skanska – med bland jättarna

Skanska håller ställningarna som ett av världens största byggföretag. På den lista som sammanställts av brittiska International Construction ligger den svenska byggjätten kvar på fjortonde plats. Liksom tidigare domineras toppen av kinesiska byggare.

Bra bredd för Maskinia

Case, Doosan och Bergmann ska samsas i Maskinias mässmonter på Entreprenad Live.

Första mobila tankstationen

Alla entreprenörer ska kunna dela på tanken, som dessutom är fylld med HVO – ett upplägg för framtiden hoppas parterna bakom projektet.

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Bränslesnål terminalkran

Nyhetsbrev

Genombrott för NCC

Strax före semestrarna fick den färöiska transportministern Heðin Mortensen detonera den sprängladdning som innebar genomslaget av Eysturoy-tunnelns 11,2 kilometer långa huvudgren.

Arkiv

Renta etablerar i Uddevalla

Finska Renta fortsätter sin expansion i Sverige. Den nya depån i Uddevalla är den nionde etableringen för året och den 34:e totalt.

Nya förvärv för Norrvidinge

Norrvidinge har förvärvat entreprenadmaskindelen i Jämjö Gräv AB och åkeridelen i JMO Skog & Entreprenad.

Peab asfalterar i väst

Det blir Peab Asfalt som tar hand om underhållsbeläggningar i Åmål och Säffle under 2020.

NCC bygger bad i Burlöv

Burlöv ska få ett nytt badhus, ett projekt värt 290 miljoner kronor.

Dansk fyr på glid får hjul

Startskottet för ett udda projekt har gått. – Det är mycket som kan gå snett.

Transport som tänjer gränserna

Vissa transporter är besvärligare än andra - och tyngre. Svensknorska intressen lyckades dock med hjälp av nederländska specialkunskaper flytta en 388-tons bandgrävare från Tyskland till Nordamerika.

Stark gruvnäring gynnar Epiroc

18 juni kunde Epiroc fira sin första födelsedag som börsnoterat företag. Och starten har varit lyckad. Bra fart globalt inom gruvnäringen är en väsentlig anledning till att såväl intäkter som rörelseresultat ökat under årets andra kvartal jämfört med samma period förra året.

Ny vd i Lambertsson

Första gången med Bomag

Söderberg & Haak tar med sig sitt allra nyaste tillskott till Entreprenad Live – Bomags produkter kommer att finnas med på mässan.

Tung turné

Ett gäng riktiga tungviktare drar landet runt i höst.

Maskinleverantörer och försvar i allians

Försvarsmakten, Lantmännen Maskin och Swecon förenar sina krafter i ett samarbete som ska öka möjligheterna till framgång i den framtida jakten på kompetens och personalförsörjning.

Mobil kartverkstad för nödlägen

Fler kinesiska däck från Gripen Wheels

Flis i stället för plast

Närproducerad flis har visat sig vara ett fullgott alternativ till importerad plast när Veidekke isolerar nygjuten betong som används till fundament till vindkraftverk.

NCC bygger åt HSB

Industriman byter koncern

Björn Rosengren lämnar Sandvik för att tillträda som vd och koncernchef i ABB 1 mars 2020. Han efterträder Peter Voser som återgår till sin tidigare position som enbart styrelseordförande.

Större ruta på nya Hydradig

Sweco förvärvar järnvägskonsulter

Sweco förstärker sin verksamhet inom rådgivning och tekniska konsulttjänster för järnvägsinfrastruktur samtidigt som NRC Group fokuserar mer på entreprenaddelen. Det blir följden när Sweco nu förvärvar NRC Groups designdivision.

Här är gruvbolagets nye vd

Förbättrat resultat för Byggpartner

1

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

SLP rekryterar förvaltare

Svevias nya sydsvenska ballastchef

NCC bygger i Linköping

E12 byggs ut för 268 miljoner kronor

260 nya lägenheter ska byggas i Barkarbystaden

Ny chef för Svevias asfalt

Äldreboende för 265 miljoner kronor

Han ska lyfta Hüllerts eftermarknad

Bauma 2019
Däcktillverkare tar sikte på Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Ny drivaxel till Mazda 3

Bakljus - 40% rabatt

Kamerasystem för traktor och maskin.

Liten arbetsbelysning - även backlampa

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Maxtel Slim, extraljusramp

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Självsugande centrifugalpump för industrier

Arbetsbelysning LED - reducerat pris

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Huvudstrålkastare ABL 3830

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

70 inspektionspunkter och 61 sidor rapport

Unikt kombinationsljus

Motordrivna membranpumpar för industrin

Strömbrytare till ditt fordon

Komplett olje- och filterpaket till DSG

Panorama blixtljus - Testpiloterna planerar

Blixtljus - en av marknadens minsta

Vilket fordon kör du?

Spridarbelysning blå

Godkänt stöldskydd för traktor och maskin, uppkopplad till larmcentral.

Mini arbetsbelysning

Rött positionsljus med kromad sarg

Sänd till en kollega

0.139