23948sdkhjf

Höga böter till kommunalt bolag

En kommun eller myndighet kan inte kringgå upphandlingsreglerna genom att köpa ett bolag med vissa eftertraktade tillgångar i stället för att genomföra en korrekt upphandling. Det står helt klart efter en färsk dom i förvaltningsrätten.
– Att köpa ett byggentreprenadkontrakt genom ett planerat affärsupplägg utan upphandling är ett brott mot regelverket. Ska en kommun eller kommunalt bolag bygga fastigheter ska entreprenaden som absolut huvudregel annonseras och konkurrensutsättas. Detta är ett allvarligt övertramp av upphandlingslagstiftningen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.

Även Förvaltningsrätten i Stockholm ser allvarligt på kommunens agerande. Haninge Bostäder krävs nu på tio miljoner kronor i böter eller upphandlingsskadeavgift, vilket är det högsta belopp som kan utdömas enligt lagen.


Domstolen delar Konkurrensverkets uppfattning att det kommunala bolaget i detta fall genomfört företagsköpet enbart för att utan offentlig upphandling komma över byggentreprenaden.


– Domen ger en viktig vägledning om hur upphandlingsreglerna inte kan kringgås genom att vissa tillgångar läggs i ett bolag som en kommun, kommunalt bolag eller myndighet sedan köper aktier i, säger Dan Sjöblom.


Upprinnelsen är att Haninge Bostäder förvärvat ett bolag vars enda tillgång vid förvärvstillfället var ett byggentreprenadkontrakt som omfattade uppförandet av cirka 90 hyresbostäder till ett värde av cirka 136 miljoner kronor.


Konkurrensverket anser att den byggentreprenad som följde med vid förvärvet var det huvudsakliga skälet till företagsköpet och genomfördes för att komma runt lagen om offentlig upphandling, LOU.


– Genom de olika transaktionerna har Haninge Bostäder gjort sig skyldigt till en otillåten direktupphandling. Utan annonsering och konkurrensutsättning går det inte att säga om det kommunala bolaget gjort den bästa affären till det bästa priset, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079