23948sdkhjf

Högtryck över Maskinexpo

Optimism och framtidstro frodades i värmen på årets Maskinexpo. Hopp om ett ökat bostadsbyggande och stora satsningar på infrastruktur gör att efterfrågan på entreprenadmaskiner ökar igen. Mässans 22 000 besökare kunde välja mellan 338 utställare i jakten på maskiner och redskap.


En entreprenadmaskinmässa skiljer sig i varje fall i ett avseende från flertalet andra mässor – storleken. När nu Maskinexpo arrangerades för tredje gången på Stoxa, cirka tio kilometer från Arlanda flygplats, krävdes exempelvis lite mer än 2 100 kvadratmeter bara för den monteryta Liebherr behövde. Nu råkar i och för sig det tyska företaget vara vana vid stora utrymmen. På fjolårets Bauma handlade det om 14 000 kvadratmeter i en monter som började byggas ett halvår innan mässan öppnade.

Montern var inte bara störst på mässan utan innehöll också den största maskinen – en 98 tons mobilkran.

Det finns många sätt att sticka ut. Spierings var lätta att se, även på distans, tack vare den 13,5 gånger 9 meter flagga som hissades upp i företagets kran under dagarna.

Flest hjul på en maskin visades av John Deere som slog ett slag för sitt skogsprogram och bland annat ställde ut en åttahjulsdriven skördare.

Frågan är om inte flest kanelbullar gick åt i Leveranstidningen Entreprenads monter där kaffe med dopp fanns till hands för törstiga och trötta mässbesökare – och utställare.

Annars erbjöd mässområdet det mesta från nostalgitrippar till den senaste teknikutvecklingen vad gäller miljöbelastning och produktivitet. Maskiner med steg IV-motorer lockade på sin kant medan veteranbilar, gamla traktorer och en kombinerad vedkap och vedklyv driven av en tändkulemotor fanns på den andra. Samtidigt gavs mängder med exempel på hur exempelvis områden som säkerhet och arbetsmiljö ständigt tillmäts allt större betydelse.

Efter tre dagar i hetluften dröjer det nu till 28-30 maj 2015 innan Maskinexpo slår upp portarna på nytt. Den som inte vill vänta så länge på en maskinmässa kan exempelvis besöka Borgeby, utanför Malmö, 25-27 september då Entreprenadexpo öppnar portarna på vid gavel.

Men redan i Leveranstidningen Entreprenads nästa utgåva, 19 juni, ges en utförlig rapport från vårens stora svenska maskinevent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.171