23948sdkhjf

Underskatta inte miljötänket

Demokratins största ögonblick är tveklöst när en regering måste böja sig för ett folks goda vilja.
EU-valet blev en smärtsam påminnelse f ör allianspartierna om att vägen mot höstens riksdagsval är allt annat än rak och dessutom försedd med både potthål och tjälskador. Beläggningen måste förbättras avsevärt om det inte ska bli ett regeringsskifte.

Oppositionen har länge kunnat ta hem billiga poäng på att järnvägar och vägar inte fungerar som de ska, att skattepengar stannat i fickorna hos företagare i stället för att användas i verksamhet och i vissa fall på orimliga krav på sjukskrivna människor.

Valets stora förlorare var Moderaterna medan Miljöpartiet måste betraktas som den stora segraren sedan partiet seglat upp som näst största svenska representant i EU-parlamentet.

För alliansen kan det vara en liten tröst att både Kristdemokraterna och Centerpartiet åter igen lyckades balansera på rätt sida spärren och klara var sitt mandat i parlamentet. Det gjorde däremot inte Piratpartiet som i stället fick se hur Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ tog sig in i det europeiska finrummet.

Fortfarande är det dock uppenbart att svenska folket inte tar tillräckligt allvarligt på medlemskapet. Ett valdeltagande på ungefär 50 procent må vara rekordhögt, men är ändå på tok för lågt samtidigt som det gynnar missnöjespartierna som har lättare att mobilisera de egna anhängarna.

Förbudet att sälja svenskt snus hörs fortfarande då och då i debatten som skäl för att inte vara med i EU, vilket är något märkligt då en väsentlig anledning till snusförbudet är att det fattades innan Sverige blivit medlem och därmed saknade möjligheter att påverka.

Effekten blir densamma för den som väljer att avstå från att delta i EU-valet. Ungefär varannan svensk rösträttsberättigad gav bort sin röst, vilket med automatik blir en vunnen röst för en annan åsikt. Här är det dags att tänka om. Demokratins största ögonblick är tveklöst när en regering måste böja sig för ett folks goda vilja.

EU-valet gav också en fingervisning i nför riksdagsvalet, nämligen att miljöfrågorna lyfts till nya höjder på dagordningen. För besökarna på Maskin Stockholm och Maskinexpo kommer det inte som någon överraskning. Beställarna av maskintjänster blir allt tuffare i sina krav på bland annat utsläpp och allt fler entreprenörer möter kraven genom att förnya maskinparken. I flera fall arbetar såväl leverantörer som entreprenörer för att aktivt skapa någon form av miljöprofil, ofta i kombination med krav på bättre arbetsmiljö.

Utvecklingen är inte bara nödvändig för att minska miljöbelastningen, utan också för att bygg- och anläggningsbranschen långsiktigt ska kunna attrahera en ny generation medarbetare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065