23948sdkhjf

Ägarskifte stärker EMS

– Förra året var riktigt bra för oss och 2014 har börjat väl så bra. Dessutom har vi fått en ny ägare, vilket ger utrymme för väldigt gynnsamma synergieffekter med en av Sveriges största utbildningsinrättningar för bland annat maskinförare, säger Bertil Söderberg, vd för EMS Group.


Bertil Söderberg , vd för EMS Group, hade inte bara maskiner att visa upp när långt över 1 000 potentiella maskinköpare besökte företaget under Maskin Stockholm. På plats fanns också företagets nye ägare och styrelseordförande Kjell Ove Moss som skapat en mycket intressant företagskomposition genom att i början av året förena maskinleverantören EMS med utbildningsföretaget Grönlunds.

Grönlunds har ända sedan starten haft en huvudsaklig inriktning mot tung trafik, även om man hävdar att man också var först i Stockholm med motorcykelutbildning. I dag är företaget närmast rikstäckande med verksamhet från Luleå i norr till Malmö i söder.

Kjell Ove Moss tog 1996 över som ägare och vd i Grönlunds som då hade ungefär tio anställda. Sedan dess har företaget växt snabbt. Huvudspåret är fortfarande utbildning av förare av tunga fordon, men maskinförarutbildning utgör i dag en väsentlig, om än relativt blygsam, del av verksamheten som 2013 omsatte ungefär 350 miljoner kronor.

– Vi har haft ett samarbete med EMS i flera år. Dels har servicen alltid fungerat bra. Dels erbjuder företaget maskiner från starka varumärken som Hyundai och Take-Job, vilket i viss mån kan bidra till att våra kursdeltagare har lättare att få jobb efter avslutad utbildning. Som det ser ut finns definitivt en framtid inom infrastruktursektorn och ett förvärv av EMS med de synergieffekter det kan ge skapar en mycket stark enhet, säger Kjell Ove Moss.

Bertil Söderberg ser också fram mot fortsättningen med tillförsikt.

Det finns flera fördelar. En är att vi nu har en långsiktigt stabil ägare, en annan är att vi alltid kan säkra tillgången på maskiner för Grönlunds verksamhet. Samtidigt kan utbildningsverksamheten också användas för att testa en maskin med kort varsel om det skulle behövas. När vi nu dessutom känner att vi fått en mer positiv ton i branschen med en märkbart ökad efterfrågan är det mycket som känns rätt. Vi möter också ett stort gensvar på Bergmanndumprarna, säger Bertil Söderberg.

– Vi växer och har därför förstärkt med ny personal och kompletterat vårt återförsäljarnät med Linnarssons utanför Ulricehamn och Offes Trading i Malmö. Avsikten är också att öka aktiviteterna för att öka försäljningen av hjul- och teleskoplastare. Dieci har ett brett program med både stela och runtomsvängande teleskoplastare och Hyundai har ett internationellt sett gott rykte även vad gäller hjullastarna.

Bland annat tecknade Hyundai ett samarbetsavtal i slutet av 2007 som innebär att företaget tillverkar de större hjullastarna i Case program.

Dagens riktiga storsäljare i EMS program är dock Take-Jobs tiotons hjulgrävare TB295W som jobbat sig till en plats i många Stockholmsentreprenörers hjärtan.

– Vi fick maskinen i slutet av förra året och på fyra månader har vi sålt 28 stycken, säger Bertil Söderberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078