23948sdkhjf

Bereder väg för tungtransporter

Den krokiga och tjälskadade vägen mellan Merasjärvi och Vittangi ska breddas, rätas ut och få en bättre bärighet.
Gruvtransporterna sliter på infrastrukturen, och de är en viktig anledning till att Trafikverket ska förbättra hela den 16 mil långa sträckan mellan Northland Resources gruva i Kaunisvaara och omlastningsterminalen i Svappavaara, ett uppdrag som ska vara klart 2017.

I detta större projekt ingår väg 395 mellan Merasjärvi och Vittangi, en sträcka som även den måste hålla för trycket när Pajalagruvan kommer upp i full produktion,

– Vägen var ursprungligen krokig, tjälskadad med dålig hållfasthet. Sedan förra hösten har vi förstärkt den ena etappen mellan Merasjärvi och Vittangi och nu ska vi även bygga den andra. Vägen breddas rejält, kurvor ska rätas ut och hållfastheten i vägkroppen anpassas för att hålla för den belastning som gruvtransporterna kommer att innebära, säger Mattias Broström, på entreprenören Svevia, i ett pressmeddelande.

Enligt Svevia räknar man med full gruvproduktion i området efter 2015, innan dess ska företaget ha byggt om elva kilometer väg, bytt vägtrummor, utfört elarbete och byggt en ny busshållplats i Merasjärvi.

Entreprenaden är värd 95 miljoner kronor för Svevia, som redan i sommar ska ha färdigställt det första uppdraget som i sin tur var värt 36 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064