23948sdkhjf

Bristande konkurrens bakom bostadsbrist

För svag konkurrens inom bygg- och byggmaterialsektorn fördyrar byggandet och gör det svårt för små och medelstora företag att etablera sig. Det anser regeringen som därför tillsätter en utredning som senast 1 oktober 2015 ska komma med förslag till förbättringar.
Vi ser nu att bostadsbyggandet ökar i Sverige, men det befinner sig ändå på en för låg nivå. Samtidigt kan vi se att byggpriserna under lång tid ökat snabbare än inflationen. En snabbare planprocess och slopade kommunala tekniska särkrav är viktiga åtgärder för att pressa kostnaderna. Men vi behöver också se på vilket sätt den låga konkurrensen är ett hinder för bostadsbyggandet och vad man kan göra åt det, säger bostadsminister Stefan Attefall.

– Vi vill exempelvis ta reda på varför så få utländska byggbolag har valt att försöka ta sig in på byggmarknaden här. Svenska byggbolag är starka på många håll utomlands men vi ser inte trenden åt andra hållet och det bidrar till den låga konkurrensen och i förlängningen de höga byggpriserna.

Bostadsbyggandet är något av ett sorgebarn i det svenska samhället. Många regeringar har försökt skapa en jämvikt mellan det faktiska behovet och nyproduktion, men hittills utan att lyckas. Ett flertal utredningar har genomförts, men samtliga med vissa begränsningar utifrån färgen på den aktuella bostadsministerns partifärg.

Stefan Attefall lyfter bland annat fram det faktum att det krävs rejäla ekonomiska muskler för att kunna ligga ute med kapital till dess att bostäderna är klara och kan generera avkastning, vilket kan vara ett problem, inte minst för mindre och medelstora fastighetsbolag.

Primärt hoppas han dock att hitta lösningen till ett ökat bostadsbyggande genom att studera konkurrensen i utförandeledet, eller kanske snarare bristen på konkurrens.

Utredare är Sten Nyberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet vars forskning fokuserar på frågor som rör konkurrens och offentlig ekonomi. Under åren 2008-2011 var han chefsekonom vid Konkurrensverket.

I uppdraget ingår bland annat att:

• studera omfattningen av utländska aktörer i anbudskonkurrensen vid offentlig upphandling av bostadsbyggande och lämna förslag som kan främja anbudskonkurrensen i allmänhet och inslaget av utländska aktörer i synnerhet;

• utreda omfattningen av och konsekvenserna för konkurrensen av så kallad horisontell och vertikal integration inom byggsektorn och byggmaterialindustrin samt olika former av ägarsamband i övrigt som är av sådan art att ägandet kan anses ge möjlighet att påverka företaget och dess verksamhet;

• undersöka i vilken utsträckning finansiella restriktioner är ett hinder för bostadsbyggande och, om restriktioner finns, lämna förslag som kan underlätta tillgången till kapital särskilt för mindre och medelstora företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063