23948sdkhjf

Hitachi breddar specialsortimentet

Hitachi har aldrig dragit sig för att leverera maskiner skräddarsydda för olika specialuppgifter. Traditionen hölls vid liv även på Maskinexpo där företagets senaste hjullastargeneration fick sällskap av bland annat grävare anpassade för skogsnäringen och med lång räckvidd.
Hitachi har tillsammans med den svenska generalagenten Delvator länge profilerat sig med hjälp av specialtillämpningar, där inte minst lösningar för rivningsarbeten varit framträdande.

Den som räknat med speciallösningar på Maskinexpo blev inte besviken. Där fanns exempelvis en bandgrävare med hela 18 meters räckvidd, vilket inte minst kan vara användbart vid arbete i vatten, vid släntdragningar och på vägbyggen.

– Maskinen, som köpts av Steffes Schakt på Färingsö, är den första i sitt slag i Europa, berättar Delvators säljare Håkan Svanberg.

ZX350LC-5 Super long front är liksom övriga modeller i 5-serien utrustad med steg 3B-motor och hydraulsystemet Trias, som bland annat består av tre pumpar och tre extra ventilsliders. Det nya hydraulsystemet har tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad och utlovas exempelvis hålla nere risken för tryckförluster i hydraulsystemet.

De ökade oljeflödena gör bland annat att maskinen blir mer flexibel och bättre anpassad till redskap av olika typer. Det bidrar även till bättre bränsleeffektivitet jämfört med äldre modeller, säger Håkan Svanberg.

Liksom övriga serie 5-maskiner har den mjukvara som styr hydrauliken anpassats, enligt Nordic F-konceptet, vilket innebär användande av tiltrotator och snabbfästen som medför högre vikter på stickan. I praktiken innebär det att maskinens dator klarar att anpassa hydraul- och motorkraft till mer komplicerade rörelsekommandon och högre vikter.

Hitachi jobbar också hårdare på att ta fram maskiner för skogsentreprenörer, något som borde passa även svenska förhållanden. På mässan visades den Japanbyggda kompakta 15-tonnaren ZX135USL-5B Forest som är en av Hitachis två skogsanpassade grävmaskiner – Den andra är ZX225USL-5B Forest.


I grunden är det samma maskin som standardmodellen. Det gäller i huvudsak såväl hydraulik och aggregat liksom den 98 hästkrafter starka motorn som är försedd med partikelfilter och uppfyller kraven enligt steg IIIb.


Skogsmaskinen har 595 mm markfrigång, förstärkt undervagn och utökat mellanrum mellan överdel och undervagn. De överrullar som vanligen används har ersatts av underrullar med dubbel fläns, vilket ska förhindra att larvbanden krängs av i besvärlig terräng.


– Anpassningarna gör maskinen betydligt mer lämpad att ta sig fram i oländig terräng och vattendrag än en standardmaskin. Maskinens konstruktion medför ökad stabilitet, vilket i sin tur leder till ökad lyftkapacitet, säger Håkan Svanberg.


Överdelens underplåtar är tjockare än standardmaskinens och förarhytten är förbered för skyddsgaller. Vindrutan är laminerad, rak och fast monterad.


Tänkta arbetsuppgifter är exempelvis dikning, plantering och virkeshantering i och utanför skogen.


Bland hjullastarna premiärvisades ZW180-5 som med sina cirka 15 ton väger in i en av de mest efterfrågade viktklasserna i Europa. Nykomlingen delar teknik med de större modeller som redan lanserats och är utrustad med en Cumminsmotor på 6,7 liter som uppfyller kraven enligt steg IIIb.

Maskinen har två effektlägen som påverkar motorns varvtal och växellådans karaktär. En integrerad eco-symbol i instrumentpanelen visar när föraren kör ekonomiskt. Automatisk motoravstängning stänger av motorn vid onödig tomgångskörning.


– Bränsleförbrukningen är upp till tio procent lägre än för föregånde modell, säger Delvators pressansvarige Henrik Ivansson.

Därutöver är maskinen utrustad med DOC (Diesel Oxidation Catalyst) som reducerar mängden partiklar i avgaserna utan kompletterande partikelfilter och dessutom utlovas vara underhållsfri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156