23948sdkhjf

Turkisk Sverigeoffensiv

Turkiska Hidromek har sedan starten 1978 byggt upp ett allt större produktsortiment. I Sverige representeras företaget av Sundsvallsbaserade Abandon som valt att skynda långsamt, men som nu går allt mer på offensiven i takt med att återförsäljar- och servicenät byggs ut.
Hidromek såg dagens ljus 1978 som ett litet verkstadsföretag. Företaget såg snabbt att det fanns en betydande marknad för mindre entreprenadmaskiner i Turkiet och började därför montera last- och grävaggregat på vanliga jordbrukstraktorer. Produkterna utvecklades efter hand och när grävlastaren HMK 80 lanserades 1989 var det, enligt företaget, den första entreprenadmaskin som tillverkades i Turkiet.

1999 inleddes exportverksamheten med försäljning i Tunisien och 2002 kompletterades produktionen med en bandgrävare. 2003 var det dags för en hjulgrävare och 2009 lanserades HMK 140 – en 15-tons hjulgrävare som förväntas bli den stora volymmaskinen i Sverige och som också var först på plats för ungefär ett år sedan.

I dag erbjuds tre olika grävlastarmodeller på knappt fyra till drygt nio ton och ungefär ett dussin grävarmodeller i storlekar från ungefär 14 till närmare 60 ton. Samtidigt aviserar företaget att man till nästa sommar ska vara klar med en serie väghyvlar som har sin grund i den produktgrupp som köptes från Mitsubishi tidigare i år. Det talas om sex modeller i viktintervallet 10-18 ton.

Hidromek har en princip att inget släpps utomlands innan modellen gått minst ett år i Turkiet. I hemlandet finns ungefär 60 egna serviceverkstäder och företaget vill vara någorlunda säkra på att maskinerna fungerar innan de släpps på längre avstånd, säger Jan Johansson, marknadsansvarig på Abandon.

– Även vi har valt att skynda långsamt. Vi börjar täcka Sverige från norr och har nått ner ungefär till Stockholm sedan vi kompletterat återförsäljarna med Gigantic Maskin i Mora och Skellefteå Traktorekonomi. Våra marknadskontakter baseras till stor del på kundrekommendationer. Vi hoppas helt enkelt på att våra kunder är så nöjda att de sprider informationen vidare, säger Jan Johansson.

– Givetvis är maskinerna kundanpassade innan de lämnar verkstaden.

– Det mesta görs redan i fabrik, men vi brukar komplettera med typiskt nordiska detaljer som dieselvärmare, tiltrotator, ljusramp och centralsmörjning, säger Jan Johanson.

Vi är nöjda med starten. Marknaden har tagit emot maskinerna väl och vi står väl rustade för framtiden.

– Inte minst har maskinerna tagits emot väldigt väl hus Turebergs Åkeri, som inledningsvis ville göra en liten test. Nu har de köpt tre maskiner och beställt ytterligare två. När allt är levererat kommer de att ha en grävlastare, två hjulgrävare, en materialhanterare och en 30-tons bandgrävare i sin maskinpark, säger Jan Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062