23948sdkhjf

Volvos dumperförvärv i hamn

Volvo har slutfört förvärvet av Terex dumperverksamhet till en köpesumma som anges till motsvarande en miljard kronor.
Förvärvet inkluderar produktionsanläggningen i Motherwell i Skottland samt två produktserier som omfattar ramstyrda dumprar i tre modeller (lastvikt 25-38 ton) och tipptruckar i fem modeller (lastvikt 32-91 ton). Affären innefattar också distributionen av dumprar i USA samt 25,2 procents ägarandel i Inner Mongolia North Hauler Joint Stock Co (NHL), som tillverkar och säljer tipptruckar under Terex varumärke i Kina.

Under 2013 omsatte verksamheten (exklusive NHL) cirka 228 miljoner USD (ungefär 1,5 miljarder kronor) och gav ett rörelseresultat på cirka 9,5 miljoner USD (ungefär 60 miljoner kronor).

Volvos ledning beskriver förvärvet som strategiskt viktigt för att bredda utbudet av produkter inom det lätta gruvsegmentet och med stora möjligheter att skapa ytterligare tillväxt.

I och med förvärvet är Volvo nu tillbaka på marknaden för gruvtruckar. Produkten fanns senast med i produktsortimentet från och med bildandet av VME (Volvo-Michigan-Euclid) 1985 till dess Hitachi övertog verksamheten helt år 2000.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109