23948sdkhjf

Hård skopa blir ännu hårdare

Med slutanvändarna i sikte tog sig finska Ruukki till Maskinexpo för att i första hand slå ett slag för sitt höghållfasta och nötningshållfasta slitstål Raex i skopor av olika slag.


När vi pratar om höghållfast stål i Sverige handlar det allt som oftast om SSAB:s Hardox eller Weldox. Finska Ruukki jobbar dock på att bredda marknaden för sina varumärken som Optim och Raex.

– Optim används exempelvis av krantillverkare, bland annat använder sig Bronto Skylift av vårt stål. Vi kan spara upp till 50 procent i vikt med vårt material, vilket antingen sänker vikten och bidrar till minskad bränsleförbrukning eller gör det möjligt att lasta mer och därmed ökar produktiviteten, säger produktchef Bogoljub Hrnjez.

På mässan var det dock specialstålet Raex som stod i centrum.

Det tillverkas i tjocklekar från två till åttio millimeter och klarar att stå emot både slitage och yttryck. De riktigt tjocka plåtarna som lanserades förra året har gjort materialet mer intressant även för gruvindustrin. Det kan handla om exempelvis skopor, dumperflak, eller komponenter i krossar.

– Raex tillverkas med hjälp av en direkthärdningsmetod som ger god hårdhet och slagseghet och därmed minskar slitaget på komponenterna.


– I skoporna kan vi också kombinera flera kvaliteter. Själva skopan kan vi tillverka i kvalitet 400 medan skopskäret tillverkas i 500. En sådan kombination förlänger skopans livslängd samtidigt som verkstadsarbetet underlättas tack vare att stålet är lätt att skära, bocka och svetsa, säger Bogoljub Hrnjez.


– Förhoppningen är också att vi genom att träffa våra slutanvändare här på mässan kan få till stånd ett ömsesidigt informationsutbyte som bidrar till att utveckla våra produkter ännu mer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.804