23948sdkhjf

Trafikverket bollar tillbaka till entreprenörerna

Entreprenörerna sätter priserna, därför är det deras ansvar att se till de får tillräckligt betalt, uppger Trafikverket. – Om villkoren varit orimliga hade vi inte fått in några anbud, säger Urban Seydlitz, avdelningschef för Inköp och logistik.

När Maserfrakt, med hänvisning till prisbilden, valde att upphöra med snöröjning i ett driftsområde man haft kontrakt på i många år aktualiserades den återkommande debatten om entreprenörernas villkor när det gäller vinterväghållning. Leveranstidningen Entreprenad har därför ställt några frågor till Trafikverket.

Är entreprenörernas villkor rimliga?

– Det är entreprenören som sätter sitt anbudspris, och då förutsätter vi att de lämnar ett pris så att arbetet kan göras fackmannamässigt och till en rimlig ekonomisk vinning. Om villkoren varit orimliga hade vi inte fått in några anbud. Att entreprenörerna lämnar anbud innebär att de med sin fackmannamässiga kompetens bedömer att förutsättningarna, det vill säga villkoren/kraven är rimliga, annars skulle inga anbud lämnas, säger Urban Seydlitz, avdelningschef för Inköp och logistik på Trafikverket.

Är prisbilden pressad? Varför i så fall?

– En fråga som ska besvaras av entreprenörerna. Vi kan se prisvariationer inom vissa konton.

Borde entreprenörerna få mer betalt? Borde deras förutsättningar se annorlunda ut?

– Det är en fråga som ska besvaras av entreprenörerna, marknaden sätter priset på entreprenadtjänsten, det gör inte Trafikverket. Vi för dialog med branschen i syfte att fånga in förslag till förbättringar.

Är Trafikverkets krav på maskiner/fordon för höga/låga? Borde de förändras? Hur i så fall?

– Trafikverkets fordonskrav baseras på gällande lagar och regler.

Sker upphandlingarna på ett optimalt sätt? Om inte, hur bör de förändras?

– Ja, utifrån det vi känner till i dag, med det kan alltid bli bättre. Vi ska tillgodose vår uppdragsgivares krav och samhällets förväntningar, vilket gör att vårt uppdrag förändras över tid och våra upphandlingar måste anpassas efter det.

Är kontrakten bra utformade? Om inte, hur bör de förändras?

– Ja, utifrån det vi känner till i dag, men de kan alltid bli bättre, vilket vi kontinuerligt arbetar för i dialog med berörda parter.

Tänker Trafikverket vidta någon slags åtgärd angående detta? Vilka i så fall? Om inga åtgärder vidtas alls - varför då?

– Angående vad? Vi för dialog med branschen och är lyhörd för förslag som leder till förbättringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078