23948sdkhjf

Norden nästa för Tokvam

Norska Tokvam kom till Entreprenadexpo med siktet inställt på att erövra hela Sverige och mer därtill. – Vi önskar bli störst på den nordiska marknaden för vinterutrustning, säger Finn Kristian Tokvam.
Tokvam är redan stora i hemlandet Norge, enligt Finn Kristian Tokvam, som äger företaget tillsammans med sin syster och sina föräldrar, har företaget en ansenlig del av den inhemska marknaden.

– Vår marknadsandel i Norge är 30-40 procent på snöslungor och sandspridare.

Nu är det alltså Norden nästa som gäller, och Finn Kristian Tokvam anser att Tokvam redan har en stor fördel eftersom man till skillnad från konkurrenterna koncentrerar sig enbart på vinterutrustning.

– Vår norska fabrik ligger dessutom mitt emellan Oslo och Lillehammer i ett område med underentreprenörer till bilindustrin, vi får därför mycket kompetens inom automation trots att vi har rätt små serier.

Familjeföretaget startades av Finn Kristians farfar redan 1958. För ungefär tio år sedan beslutade man att koncentrera verksamheten på enbart snöutrustning och i fjol kompletterades snöslungorna med plogar.

– Vi har tagit från fyra vikplogar och tre U-plogar, vi har en del nya patenterade lösningar och ser att framförallt vikplogen kan bli en viktig produkt i Sverige.

Märket har sålts i Sverige redan tidigare, nu har man dock beslutat sig för att bara använda sig av privata återförsäljare.

– I dag har vi Norrmaskiner och X-maskiner, de täcker in landet från Gävle och norrut.

Jakten på återförsäljare i landets södra och mellersta delar är därför intensiv.

– Vi behöver 10-15 återförsäljare och vill ge exklusivitet till dem så att de kan växa i sitt närområde.

Finn Kristian Tokvam tror att det ska gå att öka försäljningen rejält.

– Hittills har vi sålt 100 enheter per år i Sverige, nu förväntar vi oss långt mer.

Per Hellberg är relativt nytillträdd exportchef på Tokvam. Han har sin bas i Sverige och ser fram emot att försöka få svenska entreprenörer att välja norskt i fortsättningen.

– Jag är exportchef och ska bygga upp marknaden utanför Norge och just nu är det Sverige som är i fokus. Vi har ju redan sålt snöslungor i Sverige och jag tror att även snöplogarna kan gå hem, de har förskär och ett patentsökt flytsystem som gör att de plogar effektivare, det gillar svenska entreprenörer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078