23948sdkhjf

Vermeer tror på vakuum

Varför gräva sönder kablarna när det går att dammsuga sig runt dem? Vermeer slår ett slag för vakuumgrävning, gärna kombinerat med spolning.
Vakuumgrävning ser man inte så ofta på svenska byggen, ett faktum som Vermeer vill ändra på.

– Vi är inte vana vid det här ännu men det kommer mer och mer, säger Stefan Andersson, säljare på Vermeer.

Han hävdar att tekniken kommer väl till pass till exempel när man ska gräva nära kablar eller vattenledningar.

– Tänk dig att gräva vid ett elskåp med många kablar som ska in i skåpet, med en vanlig grävmaskin är risken stor att man kommer åt kablarna, det kan också vara risk att man drar sönder vattenrör när man ska gräva runt dem.

Stefan Andersson uppger att vakuumutrustningen kan ersätta en mindre grävmaskin.

– Vakuumsugen fungerar som en stor dammsugare, man kommer lätt åt runt rören. Det går också att komplettera sugen med en högtryckspump, då kan man spola med vatten så att jorden lösgörs, och gräva samtidigt, säger Stefan Andersson.

Sugen kan också användas till exempel vid oljespill.

– Den kan också suga upp stora mängder vatten, till exempel om en brunn ska inspekteras. Den kan också suga upp farligt avfall.

Vermeer tror att vakuumgrävning kan hävda sig väl även på den svenska marknaden, Stefan Andersson berättar att företaget sålde en utrustning till Cramo i fjol, och att man nu vill rikta in sig även på andra typer av kunder.

– Det blir mer och mer intressant.

Vermeer hade med sig den minsta modellen till Entreprenadexpo – V100. Maskinen finns i närmare tolv olika storlekar och drivs av en bensin/dieselmotor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08