23948sdkhjf

Ja till Norrbotniabanan

Det blir en Norrbotniabana. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om att ta med projektet i nästa infrastrukturplan.
Norrbotniabanan, 27 mil järnväg mellan Umeå och Luleå ska ansluta till både Botniabanan, Malmbanan, Stambanan, Haparandabanan och det finska järnvägsnätet och blir enligt förespråkarna en värdefull transportlänk för svensk industri.

Järnvägsutredningarna är redan klara, det som saknats är de politiska besluten, där den avgörande frågan om hur projektet ska finansieras fortfarande är obesvarad. Projektet beräknas gå loss på 23 miljarder kronor i 2009 års prisnivå.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger till SVT:s regionala nyhetsprogram Västerbottensnytt att vänsterpartiet drivit frågan hårt i förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, samt att Norrbotniabanan ska in i planen, finansieras och börja byggas. Inga datum finns dock för en byggstart-

Projektet skulle kunna få stöd av EU eftersom EU-parlamentet har prioriterat ett utbyggt strategiskt europeiskt stomnät Core Network, där Botniska korridoren och därmed även Norrbotniabanan ingår.

– Om vi ska få EU-stöd så är det bråttom och det talar för högsta prioritet.

Allt hänger dock på om regeringen får igenom sin budget, säger Jonas Sjöstedt till SVT.

Allianspartierna är dock tveksamma till att regeringen kan skaka fram pengar till projektet, den förra regeringen vägrade vid ett flertal tillfällen att stödja Norrbotniabanans ansökan om att få medel ur EU:s budget för TEN-T ( det transeuropeiska nätverket för transporter), och tillsatte förhandlingspersoner som fick i uppgift att pröva förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad av järnvägen i norra Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064