23948sdkhjf

Cat håller ställningarna

– Vi är nöjda med resultatförbättringen under årets tredje kvartal med tanke på att världsekonomin inte växer i den takt vi önskar. Vi har en stark balansräkning och ett bra kassaflöde, säger Doug Oberhelman, vd och koncernchef i Caterpillar, som lämnat en oväntat stark kvartalsrapport.
En svag gruvmarknad påverkade i hög grad Caterpillars försäljning och resultat under 2013. Och trots att kräftgången inom gruvnäringen fortsatt även i år ser Doug Oberhelman inte ut att känna någon större oro för framtiden – tvärtom.

– Vi har fortsatt att fokusera på det vi kan påverka – kostnadskontroll och tillverkningsprocess. Vi fortsätter satsa på resurseffektiv tillverkning med fokus på att förbättra säkerhet, kvalitet, effektivitet och varulagrets omsättningshastighet. Vi är på rätt väg. Bredden i vår verksamhet och effektivare produktion är nycklarna till ett förbättrat resultat och en konkurrenskraftig position i ett läge med långsam ekonomisk återhämtning. Vi är övertygade om att vår konsekventa strävan efter att effektivisera tillverkningen gör att resultaten kommer att förbättras ytterligare när världsekonomin lyfter, säger Doug Oberhelman.

Företagsledningens bedömning är att omsättningen i år kommer att stanna kring 55 mijarder US-dollar, något under fjolårets, men att rörelseresultatet kommer att förbättras.

Förra året var det en kraftigt ökad efterfrågan i Kina som höll försäljningssiffrorna uppe. I år har dock utvecklingen vänt. En ökning på 20 procent har ersatts med en nedgång på tio procent. Tendensen är densamma i större delen av världen. Enligt Caterpillars redovisning är det faktiskt bara Nordamerika som växer, men å andra sidan är tillväxten så stark att den mer än väl täcker upp för nedgången på samtliga övriga marknader. Rent redovisningstekniskt har dock företaget klumpat ihop Europa med Afrika och Mellanöstern, vilket skapar ett förhållandevis grovt mätinstrument.

Inom företaget finns stora förhoppningar om att återhämtningen i världsekonomin kommer att fortsätta, och till och med sätta lite bättre fart även om ökningen blir förhållandevis begränsad. Inte minst ser företaget en tydlig potential för ökade investeringar i infrastruktur i starka ekonomier som USA, Indien och Turkiet.

En klart positiv detalj under det tredje kvartalet var att orderboken fylldes på med ungefär 400 miljoner US-dollar till 19,7 miljarder US-dollar jämfört med föregående kvartal. En viktig anledning var stora order på maskiner för uthyrningsbranschen i Nordamerika och Europa för leverans under 2015.

Då är pessimismen större vad gäller gruvindustrin som beställare. Dagens svaga efterfrågan på utrustning är snarare ett tecken på att nivån kommer att ligga kvar på dagens låga nivå.

Med tanke på att bedömningen är att inte heller den kinesiska marknaden kommer att lyfta under den närmaste framtiden är det uppenbart att företagsledningen ser andra ljuspunkter. Prognosen för 2015 är nämligen hyggligt optimistisk. Förväntningarna är att både försäljning och resultat kommer att hamna i nivå med årets – eller till och med något bättre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094