23948sdkhjf

Stockholm varvar upp

– Tillväxtmotorn Stockholm har varvat upp. Vi ser den starkaste sysselsättningsökningen på tre år och den sysselsättningsintensiva byggsektorn börjar också visa gryende form, säger Alen Musaefendic, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare.
Näringslivet i Stockholms län f ortsätter att växa. Årets tredje kvartal visar den kraftigaste sysselsättningsökningen på tre år, konstaterar Stockholms Handelskammare i en färsk rapport.

Den så kallade konjunkturindikatorn för länet ökar från 19 till 23 under årets tredje kvartal, vilket kan jämföras med 13 som är genomsnittet sedan år 2000. Även i resten av landet pekar utvecklingen i rätt riktning, om än på en lägre nivå. Där har konjunkturindikatorn ökat från 15 till 17.

Handelskammaren konstaterar att sysselsättningen i Stockholm nu ökat tre kvartal i rad efter två år av oavbruten minskning. Sysselsättningen växer dessutom i samtliga branscher med handel och tillverkning som de mest framträdande.

Även byggindustrin utmärker sig positivt och nyanställer för andra kvartalet i rad, efter två år av negativ tillväxt. Konfidensindikatorn ökar från 8 till 12, vilket ligger hela 18 punkter över det historiska genomsnittet på -2. Det går, enligt rapporten, bättre även i övriga riket, där byggbranschen växer för första gången på fyra år.

Även om pilarna pekar i rätt riktnin g just nu så varnar Stockholms Handelskammare för att situationen snabbt kan förändras.

– Skattehöjningarna som aviserats från regeringen och Stockholms stadshus riskerar att ha en dämpande effekt på konsumtionen. Det viktiga nu är att göra kraftfulla investeringar på infrastruktur och kollektivtrafik. Frysningen av Förbifarten och Slussen är i det sammanhanget mycket illavarslande signaler, betonar Alen Musaefendic.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078