23948sdkhjf

Traktordäck för vinteruppdrag

Genom att förena de båda däckfamiljerna Hakkapeliitta och TRI skapar Nokian Tyres det företaget beskriver som världens första traktordäck för entreprenadarbeten vintertid.
Enligt företaget har det nya däcket utvecklats efter önskemål från kunder som efterlyste ett specialdäck för traktorer som arbetar med vinterentreprenad.

– I marknadsundersökningen som vi har gjort lyfte våra kunder upp tre utvecklingsmål: vintergrepp, köregenskaper och ekonomi. Nokian Hakkapeliitta TRI har ett mönster som är optimalt på is, snö och slask. Folk som använder dessa däck måste vara ute på vägarna före alla oss andra och de måste ofta köra i mycket besvärliga förhållanden. Då ska däcken ge bra grepp, lovar Tero Saari, projektchef för Hakkapeliitta TRI på Nokian Heavy Tyres produktutveckling.


I praktiken har företaget kombinerat erfarenheter från traktorvärldens TRI-familj med personbilsvärldens vinterfamilj Hakkapellitta som nu utvidgas till tunga maskiner. Resultatet beskrivs som världens första traktordäck med lameller. En ny specialgummiblandning ska tillsammans med en ny slitbana och de lamellerade mönsterklackarna med så kallade lamellväckare samverka till däck som är både slitstarka och lättrullande. Enligt tillverkaren används lågvibrationsteknik som är vanlig på personbils- och lastbilsdäck. Varierad längd på mönsterklackarna utlovas förbättra köregenskaperna och minska däckljudet. Mönstret är utformat med ett stort antal greppkanter både rakt fram för dragkraftens skull, och sidledes.


Våra tester i verkliga arbetsförhållanden visar att Hakkapeliitta TRI är tyst och framför allt ett komfortabelt däck att köra med, hävdar Tero Saari.


Däcken kan även dubbas om så önskas. Dubbplaceringen är markerad på däcket.


Tillverkaren har jämfört det nya däcket med det befintliga TRI2-däcket och noterat stora skillnader.


Bland annat konstateras att dragkraften på is och hårdpackad snö förbättrats med 25 respektive 23 procent. Samtidigt har rullmotståndet minskat med fem procent.


Däckdimensionerna har valts ut efter maskiner som är vanliga i snöröjning. De första sex dimensionerna börjar säljas i slutet av året. Ytterligare tre dimensioner blir tillgängliga under första kvartalet 2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094