23948sdkhjf

Volvo lägger ner tillverkning

Volvos produktion av väghyvlar och grävlastare överförs till koncernens kinesiska bolag SDLG. Åtgärden är ett led i en strategi som ska minska företagets strukturella kostnader med motsvarande 3,5 miljarder kronor fram till och med 2015.
I delårsrapporten för årets tredje kvartal framgick att Volvo Construction Equipment stod inför fortsatt kostnadsjakt för att förbättra lönsamheten. En av åtgärderna är att inom varumärket Volvo helt avveckla utveckling och tillverkning av två produktlinjer: grävlastare och väghyvlar. I stället överförs verksamheten till det kinesiska bolaget SDLG.

Båda dessa produktlinjer har haft problem med lönsamheten. Enligt företaget är kunderna allt för få för att motivera fortsatt tillverkning av de tekniskt avancerade och högt specificerade maskinerna som därmed blir förhållandevis dyra.

Bedömningen är att både grävlastarna och väghyvlarna kommer att röna betydligt större framgång i ett enklare utförande under SDLG:s varumärke.

I dag tillverkas väghyvlarna i Shippensburg, USA, och i Pederneiras, Brasilien. Grävlastare tillverkas i Pederneiras och i polska Wroclaw. I och med att produktionen av grävlastare i Europa upphör stänger Volvo CE helt verksamheten i Wroclaw.

Avvecklingen kommer tillsammans med ytterligare några rationaliseringar att minska antalet anställda med cirka 1 000 personer, flertalet i Polen, USA och Brasilien. Enligt tidtabellen ska samtliga kostnadsbesparande åtgärder vara implementerade vid utgången av 2015 med full helårseffekt under 2016.

Fotnot: Vad tycker du om detta? Diskutera gärna frågan på vår Facebooksida (klicka på länken).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.923