23948sdkhjf

Snabbt generationsskifte

Anki Abbing, försäljningschef på Mählers, hörde till de gladare utställarna på Maskinexpo. Dels hade hon nyligen landat en order på ungefär 150 frontplogar och sidovingar från Svevia, och dels lyckades hon sälja den snöslunga som var en av monterns publikmagneter.
Mycket av intresset i monte rn kretsade ändå kring andra generationen av den hjullösa diagonalplogen Flexiway som lanserades för ungefär två år sedan. Med låg vikt och möjlighet till sidoförskjutning och omställning beroende på underlag skulle plogen möta marknadens allt tuffare krav på att uppnå svart väg – alltså utan modd eller snö efter plogningen – helst med ökad ploghastighet.

I generation två har plogen förstärkts på vitala punkter. Dessutom har lyftgeometrin förbättrats, vilket gör att plogen lyfter både jämnare och högre.

– Föraren kan anpassa skärtrycket till underlaget. Vid lätt plogning justeras trycket så att plogen följer vägbanan med ett minimalt tryck. Där det krävs ett hårdare skärtryck justerar föraren detta enkelt via vårt nya styrsystem MC2, säger Anki Abbing.

Plogen håller samma tryck hela tide n – även där vägbanan är ojämn – tack var en avancerad tryckövervakning. Därmed kan föraren hålla en högre hastighet samtidigt som rätt plogtryck också bidrar till att hålla nere bränsleförbrukning, stålslitage och vägslitage.

– Dessutom bullrar den inte så mycket,säger Anki Abbing.

I och med att plogen kan sidoförskjutas upp till 450 millimeter på vardera sidan underlättas plogning kring trafikdelare och andra hinder längs vägarna.

Det nya styrsystemet ingår som standard tillsammans med bland annat Flexiway och manövreras med en joystick och knappar. Knapparna används exempelvis för att välja om reglaget ska styra plog eller hyvel. Ett enkelt vred finns dessutom för inställning av skärtryck.

Systemet kan exempelvis ställas in så att plog och hyvel automatiskt höjs så snart föraren lägger in backväxeln. En enkel knapptryckning gör att all utrustning återgår till det inställda arbetsläget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062