23948sdkhjf

Sundare anbudsgivning ger Svevia klirr i kassan

Kraftigt försämrad orderingång, men bibehållen nettoomsättning och kraftigt förbättrat rörelseresultat är den något kluvna bilden för Svevia under årets nio första månader. Uppenbarligen har företagets sparprogram fungerat samtidigt som man blivit betydligt noggrannare vid anbudsgivning.
Ska något elakt sägas om det som tidigare hette Vägverket Produktion kan det vara att det varit svårt att utrota delar av den gamla statliga mentaliteten när företaget tvingats ut på en konkurrensutsatt marknad. Resultatet har bland annat varit en i vissa avseenden allt för stor kostym samtidigt som det varit viktigare att uppdrag plockats hem än att de dessutom ska bära sig.

Vd och koncernchef Torbjörn Torell har haft ett tufft jobb att hitta en lösning på problemen, men fick god hjälp av att NCC:s förre vd och koncernchef Olle Ehrlén lyftes in som styrelseordförande under förra året. Och resultatet har inte låtit vänta på sig även om det återstår en del att göra.

– Division Anläggning dras fortfarande med projektförluster, om än i betydligt mindre omfattning än föregående år. Division Drift och Division Beläggning bidrar resultatmässigt lika mycket i det tredje kvartalet. Därutöver har besparingsprogrammet på koncernnivå bidragit med kostnadsminskningar, säger Torbjörn Torell.

F ramför allt märks den förändrade attityden i rörelseresultatet som fyrdubblats – från 40 miljoner kronor under de nio första månaderna 2013 till 160 miljoner kronor för årets tre första kvartal. Även med avseende på orderingång märks en radikal skillnad – en minskning från 6,9 miljarder kronor till 5,2 miljarder.

– Det är främst inom Division Anläggning som nedgången skett. Minskningen beror på lokala marknadsförhållanden med lågt utbud och ett selektivt anbudslämnande, vilket är i linje med Svevias strategi att genom ytterligare specialisering och kostnadssänkningar förbättra konkurrenskraften och därmed lönsamheten, säger Torbjörn Torell.

Omsättningen för de tre första kvartalen ligger kvar på praktiskt taget oförändrad nivå strax under fem miljarder kronor. Men en markant skillnad jämfört med föregående år är att Division Anläggning minskat omsättningen kraftigt medan divisionerna för drift och beläggning i stället ökat omsättningen.

Det är också inom anläggningsverksamheten som företaget ser de största riskerna inför framtiden. Framför allt lyfts de operativa riskerna fram som icke ändamålsenliga eller otillräckliga interna rutiner och processer, utförande- eller handhavande fel samt felaktiga system. Just identifiering, värdering och hantering av dessa risker är av vital betydelse i det åtgärdsprogram som ska öka företagets framtida konkurrenskraft.

– Vi ser ett allt mer konkurrenskraftigt bolag växa fram. Under perioden har vi lagt fast en ny strategi som innebär en ytterligare högre grad av specialisering där vi fokuserar våra resurser på det vi kan bäst. Sammantaget goda marknadsförutsättningar och att våra åtgärdsprogram ger effekt gör att jag ser positivt på Svevias fortsatta utveckling, säger Torbjörn Torell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094