23948sdkhjf

Tillverkande industri lyfter Atlas Copco

– Tack vare tidigare investeringar och fortsatt kundfokus genererade vår serviceverksamhet rekordhöga intäkter. Efterfrågan för gruvutrustning är fortsatt svag men stabil, säger Ronnie Leten, vd och koncernchef för Atlas Copco.
Jämfört med föregående år ökade Atlas Copcos orderingång i tredje kvartalet med 20 procent till 23 395 miljoner kronor. Lyckade förvärv och förbättrad efterfrågan från tillverkningsindustrin anges som viktiga ingredienser i framgångskonceptet.

Intäkterna beskrivs som rekordhöga 23 590 miljoner kronor (20 552). Även rörelseresultatet på 4 145 hamnade på en hög nivå.

Jämfört med föregående år noterades till och med en något ökad orderingång på gruvutrustning. Även om ökningen är marginell kan det vara ett tecken på att gruvmarknaden som sviktat under flera år kanske börjar röra på sig igen. Däremot sjönk efterfrågan på bygg- och anläggningsutrustning under det tredje kvartalet.

Vad gäller gruvsidan börjar vissa skillnader noteras på världsmarknaden. I Nord- och Sydamerika noteras en märkbar ökning av efterfrågan medan exempelvis Asien fortfarande är på väg nedåt.

Nordamerika utgör också en ljuspunkt för bygg- och anläggningsverksamheten. Däremot backar samtliga BRIC-länder (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Generellt inom affärsområdet noteras ändå en ökad efterfrågan på utrustning för väganläggning samt entreprenad- och demoleringsverktyg. Det som drar ner bilden är portabla kompressorer och generatorer.

På den positiva sidan finns också uthyrningsverksamheten som visar tydlig tillväxt i Nordamerika, Asien och Australien.

För att säkra bland annat tillräcklig produktionskapacitet i fortsättningen har företaget bildat ett globalt nätverk av underleverantörer. Avsikten är att så gott som alltid ha en backup om någon leverantör av komponenter skulle slås ut eller drabbas av störningar.

Däremot känner ledningen ingen större oro för att kraftigt ökad efterfrågan skulle driva priset på råvaror uppåt. Anledningen är

helt enkelt att kostnadsökningar för råvaror och komponenter ofta sammanfaller med en stark efterfrågan från slutkunder.

En sådan utveckling kan därför till stor del kompenseras av ökad försäljning till exempelvis gruvkunder, och av högre marknadspriser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158