23948sdkhjf

NCC ser ljusare framtid

Bättre rörelseresultat, ökad omsättning och ökad orderingång redovisas av NCC, både vad gäller årets tredje kvartal och årets nio första månader. Uppgången är markant i större delen av organisationen, men bland annat Roads visar en mindre gynnsam utveckling.
NCC har, liksom övriga svenska byggföretag, kunnat dra nytta av att den svenska byggmarknaden förbättrats under året. I första hand är det ökade investeringar i bostäder som driver utvecklingen. I Norge bidrar satsningar på infrastrukturen till en växande anläggningsmarknad.

I Danmark finns tillväxten främst i storstadsregionerna Köpenhamn och Århus i segmenten bostäder och övriga hus. Svagast är utvecklingen i Finland – i varje fall resultatmässigt.

– Årets ökade orderingång har inte gett någon större effekt på omsättningen i vår byggverksamhet, men resultat och omsättning går långsamt åt rätt håll. De danska och norska byggverksamheterna levererade bra resultat i kvartalet medan den svenska verksamhetens resultat påverkades av nedskrivningar i mindre projekt och av något lägre omsättning. Den finska verksamheten redovisade trots en tuff marknad ett resultat i nivå med förra året, säger NCC:s vd och koncernchef Peter Wågström.

Samtidigt uttrycker han vissa förhoppningar om att den nordiska byggmarknaden ska fortsätta växa under 2015. Störst förväntningar om en positiv utveckling är det på den norska och svenska marknaden. Medan Finland förväntas ligga kvar på en förhållandevis svag nivå.

Viss besvikelse anas över utfallet i NCC Roads som var riktigt bra under förra året och började 2014 starkt.

– Förra året levererade vår industriaffär ett toppresultat i det tredje kvartalet, bland annat till följd av att den långa vintern försköt säsongen. I år är resultatet i det tredje kvartalet betydligt lägre medan skillnaden för årets första nio månader är mindre. I årets tredje kvartal var försäljningen lägre och vi hade högre produktionskostnader, säger Peter Wågström som också tvingas konstatera att Vägserviceverksamheten till och med redovisade förlust under kvartalet. Anledningen var några problemprojekt i Norge och Finland.

Efterfrågan på asfalt och stenmaterial betraktas som fortsatt god. Nedgången jämfört med motsvarande kvartal 2013 måste också ses mot bakgrund av att försäljningen då var ovanligt hög. Bedömningen är dessutom att det ökade bostadsbyggandet kommer att leda till ökad efterfrågan på stenmaterial under 2015 och samtidigt kan driva asfaltmarknaden i samma riktning. Förhoppningen är att den ökade efterfrågan kommer att påverka produktionen av stenmaterial gynnsamt eftersom den ökade storskaligheten innebär sänkt produktionskostnad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063