23948sdkhjf

Griper in för miljöns skull

Återvinningsföretag som hanterar stora volymer material med låg densitet – exempelvis plast och cellplast – har nu fått ett nytt redskapsalternativ i Caterpillars återvinningsgrip G315B WH.
När Caterpillar skulle komplettera G300-serien med en återvinningsgrip för lätta material var en av hörnstenarna att redskapet skulle kunna greppa stora volymer. En annan hörnsten var 360 graders rotation så att redskapet skulle kunna utföra sitt arbete från praktiskt taget vilken vinkel som helst utan förflyttning av den bärande maskinen. Målet var att minimera antalet lyft och antalet maskinrörelser för att därigenom hålla nere bränsleförbrukningen och minska miljöbelastningen.

Dessutom lade sig konstruktörerna vinn om att hitta lösningar som resulterade i snabba öppningar och stängningar. Enligt tillverkaren har detta lyckats väl och i kombination med den ventil som upprätthåller belastningen utlovas det ge riktigt korta cykeltider.

Gripen är avsedd för grävmaskiner med arbetsvikter från 15 till 22 ton och är i första hand tänkt för hantering av avfall med låg densitet, exempelvis produkter av plast och cellplast. Därför har den utformats för att kunna ta så mycket som ungefär 800 liter per lyft. Även om den huvudsakligen är avsedd för förhållandevis lätta material har ytterligare ett mål varit att skapa lång livslängd. Bland annat har den därför gjorts lågbyggd och tillverkas av utlovat slagtåligt kvalitetsstål.

I övrigt är hydraulkomponenterna helt skyddade. Gripkäftarna får sina stängningskrafter från en cylinder med ett dämpningssystem. Bussningar med smörjningsspår, härdade sprintar och invändiga dammtätningar ska bidra till lång livslängd. Rotationssystemets låsanordning ska öka säkerheten vid transporter.

I stängt läge har gripkäften en kvadratisk utformning som utlovas förbättra åtkomsten till materialet. Käftarnas jämna inre yta och stora frihöjd utlovas dessutom bidra till att lastkapaciteten kunnat ökas.

En övre platta gör det möjligt att montera ett adapterfäste, vilket innebär att gripen kan flyttas mellan olika bärare. Används Cats eget CW-redskapsfäste kan gripen snabbt bytas mot andra redskap i företagets sortiment. Cats egna grävmaskiner har dessutom redan förprogrammerade hydraulinställningar som passar griparna i G300-serien.

En hel del har också gjorts för att underlätta service och underhåll. Underhållspaneler och smörjpunkter är lätt åtkomliga. Veckolånga serviceintervall och utbytbara skärstål av slitstark metall bidrar till att öka livslängden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067